AKTUELNO

Zapušenost nosa ili medikamentozni rinitis predstavlja problem koji često ume da bude iritantan i remeti kvalitet života. Kapi za nos uglavnom su prvi i jedini preparat za koji se hvatamo kako bismo konačno prodisali, ali je važno znati da se one koriste do pet dana i striktno ih prepisuje lekar.

Ukoliko se pak korišćenje spreja ili kapi za nos produži, lako može da dođe do zavisnosti, koje je teško rešiti se. Čak i kada osobe koje koriste kapi da bi pročistile disajne puteve pokušaju da prestanu, javlja se jaka kongestija u nosu i to ih ponovo vraća na početak, tako da vrlo brzo opet počnu da stavljaju kapi ili sprej.

Veliki broj sprejova za nos u sebi sadrži aktivne supstance kao što su oksimetazolin, fenilefrin, pseudoefedrin, koji zapravo i izazivaju zavisnost. Zato bi trebalo da budete obazrivi kada uzimate kapi za nos, a Ruski lekar otkriva nekoliko prirodnih preparata koji uspešno i efikasno zamenjuju ovo sredstvo i, što je najvažnije, ne mogu da izazovu zavisnost.

CRNI LUK

Od davnina crni luk se smatra jednim od najsnažnijih prirodnih antibiotika. Fenolne komponente imaju jako antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Lečenje crnim lukom ne oštećuje sluzokožu nosa i ne izaziva zavisnost. Pogodan je i za primenu kod male dece. Oljuštite glavicu crnog luka i presecite je napola. Uzmite jednu polovinu i pokušajte da kroz nos udišete njen miris narednih pet minuta. Ponovite po potrebi.

EUKALIPTUS

Savršen lek za zapušen nos je ulje od eukaliptusa. Veoma korisno kod poteškoća sa gornjim disajnim putevima, kao što su sinusitis i začepljen nos. Savršen je lek za prehladu, grip i infekcije koje se često javljaju zimi. Miris je blag i osvežavajuć, zbog čega može da se primenjuje i kod dece. Sipajte tri kapi ulja eukaliptusa u kadu sa kupkom. Lezite u kadu i boravite u njoj narednih 15 minuta. Ponovite svaki dan pred spavanje.

BOSILJAK

Inhalacija mirisa bosiljka, ali i konzumacija ove biljke u vidu začina, čaja ili bilo kog drugog oblika, sprečiće taloženje sekreta i pomoći će vam da izbacite količinu koja je začepila nos. Ublažićete i glavobolju, nesanicu i mučninu. Bosiljak možete da gajite kod kuće ili u stanu, u saksiji ili u bašti. Uberite od četiri do pet svežih listića bosiljka, sažvaćite ih dobro, pa progutajte. Radite ovo jednom pre doručka i jednom nakon večere.

#Crni luk

#Zdravlje

'