AKTUELNO

Bolje ćete se osećati ukoliko dan započnete vežbama koje možete da primenite i u kancelariji.

Verovatno nismo ni svesni koliko sati dnevno provodimo u sedećem položaju i koliko to negativno utiče na naše zdravlje. Fitnes instruktorka Marija Savić Srećković preporučuje vežbe koje ne zahtevaju mnogo vremena i napora, a možete da ih primenite i kod kuće i na radnom mestu.

- Moj savet je da se ujutru rade vežbe za zagrevanje i istezanje, jer ćete se bolje osećati tokom dana - kaže za "Život plus" Marija Savić Srećković. - Ukoliko radno vreme provodite u kancelariji za računarom, nađite nekoliko minuta za vežbenje, a važno je motivisati i kolege da urade isto. Naše telo je, nažalost, naviknuto na "ugodne" položaje koji nisu pravilni. Recimo, dok stojimo uvek se oslanjamo na istu nogu i vremenom se telo adaptira na taj položaj, što je nepravilno.

VEŽBA 1

Dok stojeći istovremeno dižete obe ruke iznad glave, naizmenično podignite jednu pa drugu nogu. Kada nekoliko puta uradite vežbu, blago se nagnite napred, ruke držite na kolenima i lagano se spuštajte u polučučeći položaj.

VEŽBA 2

Dok sedite na stolici, natkolenice i potkolenice moraju da budu pod uglom od 90 stepeni, kao i laktovi. Kukovima priđite što bliže naslonu stolice, a glava mora da bude u nivou ramena. Laktovima se ne oslanjajte na sto, već pokrete rukama za računarom pravite iz zgloba šake, odnosno podlaktice.

VEŽBA 3

U sedećem položaju jednom rukom se protegnite u suprotnu stranu, preko glave, a zatim se vratite u prvobitni položaj. Ponovite vežbu i sa drugom rukom i trudite se da ne pomerate celo telo, već napravite otklon trupom.

VEŽBA 4

Noge su vam skupljene, kolena spojena, a telo udaljeno od naslona stolice, odnosno blago pomereno napred. Uspravljenih ramena držite se za stolicu šakama sa strane, a zatim lagano protegnite vrat. Vežbu ponovite nekoliko puta.

VEŽBA 5

Podignite zglob noge iznad kolena, a karlicu gurajte nazad. Osetićete istezanje u zadnjem delu tela što će prijati vašim leđima. Ovu vežbu možete da radite i u sedećem položaju.

#Lepota

'