AKTUELNO

Uznemirenim putnicima koji su rezervali let na istom modelu aviona kao što je let etiopljanskog avio-prevoznika koji se srušio u nedelju nisu mogli da zamene karte za drugi model aviona.

Avio-kompanije Norwegian i TUI nisu dozvolile putnicima da zamene let i izbegnu letenje boingom 737 maks 8, a kako kažu, s istom praksom će nastaviti i u budućnosti bez obzira na to da li se putnici plaše letenja ovim avionom.

Ovo je u potpunoj suprotnosti sa onim što rade druge zemlje, uključujući Kinu i Indoneziju koje su suspendovale boing 737 maks 8. Veliki broj putnika i u Velikoj Britaniji zabrinut je zbog letenja u ovom modelu, a avio-kompanije koje su nastavile da ih koriste smatraju da putnici nemaju razloga za brigu i da su u stalnom kontaktu sa ljudima iz Boinga. Takođe, nikada ne bi leteli da avioni nisu sigurni.

737 maks 8 je takođe isti tip aviona koji je prošlog oktobra u sličnim okolnostima pao u more na ostrvu Java, što je već izazvalo sumnje u relativno nov avion koji je u upotrebi od 2017. godine. Inicijalni izveštaji snažno sugerišu da je poslednji incident povezan i s prošlogodišnjom tragedijom avio-kompanije Lion Air.

Lord Tuniklif, bivši pilot koji je upravljao sličnim modelima poziva ministre u Vestminsteru da prizemlje ove avione dok se ne objasni uzrok nesreće u Etiopiji. Drugi pad boinga 737 maks 8 oborio je akcije kompanije za 12 odsto, pa i vrednost kompanije za 28 milijardi dolara.

#Putovanja

'