AKTUELNO

Kada je reč o koži, četrdesete su trenutak najvećih promena.

Ali postoji nekoliko jednostavnih trikova koji mogu učiniti da koža u četrdesetim izgleda sjajno. Poseta dermatologu je nažalost za mnoge od nas retkost. Neki imaju osećaj da je to luksuz, drugi - da mogu sami brinuti o koži bez njegove pomoći.

U dermatološkom okruženju već neko vreme, proces starenja postaje sve glasniji u kontekstu procesa bolesti kojima je koža izložena. Zaključak je očigledan: ako pretpostavimo da je koža bolesna, možemo je efikasno tretirati. Posle tridesete celo telo se menja u malo drugačiji režim.

Oslabljen je metabolizam, struktura tkiva se menja, koža počinje da gubi svoju formu: kolagen i hijaluronska kiselina počinju da se proizvode sve manje. To je vreme kada je potrebna dodatna stimulacija. Vremenom se pogoršava, jer dolazi do lenjosti i "odbijanja" ćelija da se dele i obnavljaju, zbog čega žene u ovom periodu često okreću pogled prema invazivnijim rešenjima.

Ali, mnoga efikasna rešenja su samo stvar dobrih navika i posledica. Svaki dermatolog će potvrditi da je najbolja alatka za borbu protiv vremena dobra prevencija.

Kako izgleda koža u četrdesetim godinama nije samo u genima: već dve decenije radimo na našem izgledu i sada je trenutak kada koža izdaje račun.

Foto: Unsplash

Vitamin C ulazi u trajnu negu

Vitamin C je jedan od jačih antioksidanata. Trebalo bi da bude na našoj polici mnogo ranije nego na pragu 40-te, ali - kako kažu dermatolozi - bolje je da počnete da ga koristite i kasnije nego uopšte. Koji je zadatak vitamina C? Rešava sve vidljive diskoloracije i stimuliše proizvodnju kolagena. Osim toga, štiti kožu od štetnog delovanja UV zraka (što vas naravno ne oslobađa od svakodnevne zaštite od sunca!). Najbolje radi kada se koristi u kombinaciji sa vitaminom E, poželjno u obliku seruma koji se nanosi na kožu ispod kreme.

Foto: Pixabay.com

Zaštita od sunca

Maksimalna zaštita od sunca pre četrdesete godine je obaveza. Dermatolozi vole da kažu da je najbolji preparat protiv bora filter i da ih je teško odbiti. Ali ono što je važno - ono što se nalazi u kremi ili prajmeru nije dovoljno - u našoj klimatskoj zoni od aprila do kraja septembra svaki dan stižemo do maksimalnog SPF filtera. Kada smo napolju duže nego samo na putu do i sa posla, njegovu primenu treba obnoviti. Stvar se odnosi ne samo na lice, već i na ruke, vrat kada ih počnemo otkrivati tokom leta.

Redovni piling

Zrela koža gubi svoj sjaj i postaje siva, a pore postaju vidljivije. Stoga je obavezan postupak redovan, ali veoma blag piling (dermatolozi preporučuju 2/3 puta nedeljno). Ne radi se samo o izgledu, već o zdravlju - u mrtvim ćelijama se nakuplja pigment, koža gubi ujednačenu boju i daje utisak neravne površine, ali i blokira aktivne sastojke kozmetike koje prodiru kroz kožu dublje. Ako posegnemo za mehaničkim pilingom, najbolje je da koristimo one za osetljivu kožu, a kada govorimo o hemikalijama, vredi probati one sa sadržajem AHA i BHA kiselinama.

Foto: Pixabay.com

Provera stanja kože od glave do pete

Iako proces starenja utiče na celo telo, skloni smo da se pobrinemo samo za kožu lica, ali potrebno je da obratimo pažnju na kožu celog tela. Redovno razmatranje mladeža po celom telu posebno je važno ako je porodična istorija melanoma prioritet - najmanje jednom godišnje. Promene koje su "ulovljene" dovoljno rano daju dobre šanse za izlečenje, a vredno je zapamtiti da je melanom najveći zloćudni rak kože koji daje metastaze limfnim čvorovima i krvnim sudovima.

Čišćenje lica

Začepljene pore, siva koža i više bora je nedostojna cena ekstremne lenjosti. Postoje brojna ulja i micelarne vode za čišćenje lica. Nakon korišćenja micelarne vode ne moramo da operemo lice vodom, ali ako se osećate bolje, samo napred!

#Koža

#Lepota

'