AKTUELNO

Zbog brzog načina života i malo vremena za sebe i svakodnevnu kupovinu, često idemo u velike nabavke.

Kada dođemo iz velike nabavke kući, obično donesemo gomilu namirnica koje su sveže, ali koje ne bi trebalo dugo da stoje i imamo problem jer ne stignemo sve da pojedemo pa se nešto i pokvari.

Tako sebe dovodimo u situaciju da se često pitamo: da li je hrana koju imamo u frižideru još uvek dobra za jelo i nećemo li se razboleti ako je pojedemo? Važno je da znate da procenite da na osnovu izgleda i mirisa namirnice koja je još uvek upotrebljiva, a koju bi valjalo baciti u smeće. Evo kako da prepoznate da li su namirnice koje se najčešće koriste još uvek dobre i bezbedne za jelo.

Jaja

Nemojte bacati jaja ako je prošlo par dana od datume koji je utisnut na ambalaži. Umesto što ćete ih pre baciti nego razmisliti o tome da su još uvek dobra tako što ćete jedno od njih polomiti. Kada je jaje pokvareno, ono je tečno, sivkasto ili miriše drugačij enego inače. Ukoliko izgledaju normalno i normalno mirišu onda ih možete još uvek koristiti. Jaja je najbolje čuvati u kartonu u kome ste ih kupili jer su one pregrade u frižideru predviđena za jaja često puna bakterija.

Ukoliko ste jaja već polomili i stavili ih u frižider, potrudite se da ih iskoristite najkasnije u roku od dva dana. U suprotnom ih bacite.

Foto: Pixabay.com

Mleko

Neke vrste sireva, poput plavog sira i bria, imaju po sebi budž koja je jestiva. Čedar, parmezan i švajcarski sir su prilično otporni na buđ, ali čak i ove vrste sireva ne mogu da nam stoje u frižideru čitavu večnost.

Malo buđi na siru neće vam mnogo naškoditi i ne znači da odmah morate da bacite sir. Buđ ne može da prodre u srednje tvrdi i tvrdi sir, kao što su parmezan i čedar, pa samo ono mesto na kome se pojavila buđa ima buđ u sebi, dok je ostatak komada sira bezbedan za jelo. Samo odsecite taj deo gde se buđ pojavila i bezbedni ste da pojedete ostatak sira.

Sireve kao što je isečeni sir, krem sir i švapski sir obavezno bacite ako se pojavi buđ po površini jer zbog njihove teksture i mekoće spore buđi prodiru dublje u sir i ne zadržavaju se na površini.

Meso

Ukoliko ste primetili da je mleveno meso koje ste kupili pre par dana promenilo boju, nemojte se uzbuđivati. Malo braonkaste boje na vašem mesu ne znači da se meso pokvarilo, već da se zbog pakovanja u foliju i malo mesta između folije i mesa zadržao vazduh zbog koga je meso oksidiralo. Sve dok ne promeni miris i postane neprijatno užeglo, možete da ga koristite bez straha. Izbegavajte da pripremate piletinu koja je posivela. Za druge vrste mesa boja može da vam pomogne da odredite da li je dobro ili ne.

Foto: Printscreen Youtube

Voće i povrće

Buđa neće moći da prodre kroz čvrstu opnu i telo ploda, kao što su šargarepe, pa je jako važno da znate koje povrće smete, a koje ne smete da koristite. Buđa lako prodire kroz mekano voće i povrće i s toga je ono manje bezbedno za jelo.

Hleb

Za razliku od sira, kod hleba ne možete samo prosto da odsečete deo na kome se nalazi buđ i ostatak da bezbedno pojedete. Ukoliko znate da nećete moći da pojedete ceo hleb koji ste kupili, onda jednu polovinu zamrznite.

#Kuća

'