AKTUELNO

Blagi kašalj nije loš jer se tako telo oslobađa od mikroba, alergena i druge neželjene čestice u disajnim putevima.

Uglavnom kašalj brzo prođe, ali ako potraje duže vremena neophodno je da potražite lekarsku pomoć jer morate da znate šta je uzrok i kako da se izlečite.

90 odsto kašlja je posledica alergija, uporne prehlade, zagađenja vazduha, refluksa ili kao nuspojava nekog leka. Kod nekih pacijenata, uporni kašalj može da bude simptom upale pluća, hronične astme, hronične bolesti pluća, plućna fibroza, a u nekim slučajevima i raka pluća. Uporan kašalj ometa vam san, vaši mišići se istežu, znojite se i osećate vrtoglavicu. Glas vam postaje grublji, a u nekim slučajevima vaša bešika popušta.

Foto: Unsplash

Ako imate hronični kašalj obavezno se obratite lekaru jer uporan i dugi kašalj nije normalan. Kašalj uzrokovan prehladom traje 4 do 6 nedelja, a vremenom se poboljšava. Ukoliko ste imali neku tešku prehladu vaš kašalj će se poboljšati posle 6 do 8 nedelja. Ukoliko imate kašalj koji nije uzrokovan nekom konkretnom prehladom ili bolesti, traje duže od 8 nedelja – obavezno posetite lekara. Verovatno nije ništa opasno po život, ali lekar će moći da postavi dijagnozu i ublaži vam tegobe izazvane kašljem.

Ukoliko kašljete glasno i intenzivno onda je to loše, pogotovo ako vas kašalj noću budi. Jak kašalj može da bude simptom ozbiljne infekcije, ali svaki kašalj koji vam otežava svakodnevne aktivnosti zahteva lekarsku pomoć. Ukoliko je u pitanju produktivan kašalj, žuti ili zeleni šlajm ukazuju da je u pitanju neka jača infekcija i neophodna vam je lekarska pomoć. Slično je i sa hroničnim kašljem zbog koga ste umorni, imate bol u grudima i stomaku, ali i ako vam bešika popušta.

Foto: Unsplash

Krv u ispljuvku alarm je da vam treba lekarska pomoć i to što pre. Najčešće je uzrok tome bronhitis, ali može da bude i pneumonija te vam je neophodan skener pluća. Curenje iz nosa i suvo grlo ukazuju na prehladu, dok gubitak daha ukazuje na ozbilniji problem kao što je astma, tuberkuloza, rak pluća ili zastoj u radu srca.

Astma se često manifestuje i bolom u grudima i zviždanjem iz pluća prilikom disanja. Tuberkulozu prati gubitak telesne težine, dok oticanje noge pogotovo u ležećem položaju ukazuje na infarkt. Temperatura je simptom pneumonije, bronhitisa ili povratka prehlade. Posetite odmah lekara ako imate visoku temperaturu, gubite dah ili osećate bol u grudima.

#Astma

#Kašalj

#Pluća

#Zdravlje

'