AKTUELNO

Nutricionisti upozoravaju da sa kombinovanjem hrane treba biti izuzetno oprezan.

Loša kombinacija namirnica može da dovede do problema sa varenjem, gasovima, nadimanjem, bolovima u stomaku, mučninom, umorom i probleme sa stolicom.

Mešanje namirnica koje se vare sporo i brzo nije dobra ideja jer će laganije namirnice samo da projure kroz naša creva dok se druge još budu varile ili polusvarene dospevaju u creva i prave probleme. To može da dovede celo telo u opasnost, prenosi newsbugmedia.com.

Proces fermentacije dovodi do pojave gasova, nadimanja i bola u stomaku kao i problema sa crevima.

Krastavce i paradajz ne treba nikada jesti zajedno. Kada se nađu u stomaku, započinje proces fermentacije, a kiselina koja se oslobađa u stomaku izaziva probleme sa varenjem.

Krastavci i paradajz, koji su uz papriku i luk, neizostavni deo Srpske salate nisu jedina kombinacija koja može izazvati probleme u organizmu.

Ovo su neke od kombinacija koje treba izbegavati

Voće nakon obroka nije dobra ideja

Voću treba mnogo vremena da se svari i nikada ne ostaje dugo u stomaku. Ukoliko jedete voće posle obroka rizikujete vino u stomaku koje može da izazove želudačni refluks i druge probleme sa varenjem.

Makaroni sa sirom

Popularan obrok koji treba izbegavati jer su makaroni puni skroba kojima je potreban različito vreme za varenje nego li proteinima.

Foto: Pixabay.com

Omlet sa mesom i sirom

Omiljeni obrok mnogih, ali trebate da vodite računa o unosu proteina pa birajte jednu vrstu po obroku.

Povrće i sir

Ukoliko jedete povrće sa sirom rizikujete probleme sa nadimanjem.

Foto: Pixabay.com

Banane i mleko

Kombinacija mleka i banana poznata je po tome što usporava varenje. Ljudi obično dodaju u svoju činiju sa doručkom mleko ili jogurt, a ova kombinacija usporava varenje i narušava crevnu floru. To pogotovo važi za dodavanje ananasa u jogurt koji bustuje aktivne sastojke koji uzrokuju trovanje hranom.

#salata

'