AKTUELNO

Šta ćemo promeniti u intonaciji ako želimo da budemo privlačniji?

Slažemo se, bilo bi prikladnije da sve aplikacije za upoznavanje imaju vidžete za snimanje glasovne poruke, kao što su „hello“ ... Mnogi bi propustili bar desetak sastanaka da su mogli da čuju glas onih sa kojima su se morali unapred sastati. Osoba može zvučati lepo (za nekoga), kao što za nekoga dobro miriše ili obrnuto. Studije potvrđuju da i muškarci i žene sa „atraktivnim glasovima“ dobijaju mnogo primamljivih bonus karakteristika, postajući slatki, prijateljski, društveni, uspešni, poželjni i, prema tome, seksualno traženiji. U isto vreme, još uvek je malo jasno o osobinama koje daju glasu takav višestruki šarm.

Za muškarce je sve jednostavno: atraktivno - znači nisko, sa naznakom promuklosti; takav glas navodno naglašava moć, pouzdanost i veštinu reprodukcije. Za žene je situacija komplikovanija. Visoki glas, u teoriji, ukazuje na reproduktivnu sposobnost i opštu ženstvenost, ali rezultati svežih istraživanja direktno su suprotni logici prirodnih motivacija. Ispostavilo se da mi specifično smanjujemo ton razgovarajući sa ljudima koje volimo. Naučnici sugerišu da ovaj fenomen nema nikakve veze sa osnovnim instinktom. On pokreće stereotip koji nam nameće ponašanje koje je atraktivno suprotnom polu. Drugim rečima, manipulacija glasom se temelji na seksualnim “trendovima” usvojenim u društvu, a ne na vokalnim karakteristikama privlačnosti. Kada žena spusti glas, njen pokušaj da zvuči zavodljivo služi kao signal romantičnog interesa, iako se ta želja sukobljava sa motivacijom da zvuči više ženstveno i/ ili reproduktivno. Zašto? Nije jasno. Da li je to novi kulturni fenomen? Ili se ljudi od pamtiveka kreću ka nižim tonovima, prepuštajući se seksualnoj privlačnosti?

Činjenice ukazuju da je glas modernih žena zaista niži nego pre pola veka, što se, prema nekim istraživačima, objašnjava interseksualnom preraspodelom snaga. Takođe je smešno da švedske žene imaju niže glasove od američkih žena, a Japanci su najviši. Šta je smisao ovde? Da li muškarci zaista vole žene sa niskim glasom, ili su svi naši napori pogrešni?

Opustite se, pretpostavili smo. Članak o najnovijim istraživanjima vokalne manipulacije, potvrđuje da muškarci više vole žene s niskim glasom u grudima (ili, još bolje, direktno iz dijafragme). U stvari, utvrđeno je da predstavnici oba pola smanjuju ton kada razgovaraju sa atraktivnim partnerima, ali žene to rade jasnije. Pored toga, ispitanici su imali tendenciju da govore visokim glasom sa muškarcima koji su smatrani prikladnim za partnere, i smanjili glasove prema onima koji su ih privlačili seksualno i bili su popularni kod drugih žena. To jest, oni su koristili više glasove za one koji su pali u rejting do 50% i niži za one koji su ušli u rejting za 50%. Uopšteno, potvrđeno je da muškarci uspešno čitaju signal, odgovarajući uz obostrani interes za žene sa niskim glasom. Psiholozi, međutim, ne žure da sve dovedu do zajedničkog imenitelja i da veruju da se reakcija ne dešava samo na poruku o seksualnom interesu u društveno prihvatljivom formatu, već i na poziv za kontakt od “samosvesne i zrele osobe.”

Nama se više sviđa teorija seksualne privlačnosti - flertovanje na intimnoj frekvenciji kao uvod u dugi senzualni dijalog. Zvuči uzbudljivo!

#Glas

#Seks

'