AKTUELNO

Znamo da vas morska trava nervira, ali ona ne treba da remeti vaše uživanje ovog leta.

Mnogi turisti zameraju nekim letovalištima širom sveta što su im obale pune morske trave koja pluta u vodi. Neka letovališta su podložnija nagomilavanju trava iz mora, ali to ne treba da gledate sa loše strane. Znamo da vam trava smeta i dosađuje, ali da li ste znali da je ona lekovita i potpuno bezopasna?

Većina morskih trava ne spada u opasna "morska bića". Naime, pod morskom travom podrazumevaju se razne vrste višećelijskih (golim okom vidljivih) algi, koje jesu biljke i potpuno su bezopasne.

U starija vremena morska trava korišćena je radi lečenja rana, raka prostate, a u starom Egiptu u svrhu lečenja raka dojki. U Aziji se koristi odavnina, kao sastojak pirinča i drugim jelima, a i u medicini.

Često se naši turisti plaše da će dobiti alergiju od morske trave, ali od toga nema bojazni. Alergija se uglavnom javlja kao kombinacija soli i sunca, a ne od morske trave.

Kaže se da je ova trava u vodi dokaz da je voda čista.

Osim morske trave, u zavisnosti od perioda godine i klime, neka letovališta umeju da budu povoljno stanište za meduze.

Meduze se najčešće pojavljuju kada je povišena temperatura u moru ili kada su obilne padavine tokom proleća. One su u vodama koje su čiste i tople.

Iako meduza u nekim delovima sezone zna da bude mnogo, ako vidite plavu meduzu, znajte da su one potpuno bezopasne.

Trava se uglavnom pojavljuje samo u popodnevnim časovima i kao takva ne predstavlja nikakvu prepreku da uživate ovog leta na vašem omiljenom mestu.

#Putovanja

'