AKTUELNO

Ljubiteljima istorije i kulture ima da ponudi dosta toga, ali će ga voleti i oni koji su željni uzbudljivog i autentičnog provoda.

Potreba čoveka za kretanjem postoji oduvek, samo što je nekada to bilo zbog neophodnosti da se pronađe idealno mesto za život, a danas je razlog želja za upoznavanjem novih kultura i pre svega za istraživanjem i uživanjem. Jedna od destinacija koju rado biraju oni koji vole urbane prostore svakako je Amsterdam.

Iako kažu da i Beograd ima svoj Amsterdam, onaj u severozapadnom delu Kraljevine Holandije izaziva veliku pažnju.

Lokalna kraft piva u vetrenjačama

Jedno od autentičnih iskustava koje možete da doživite samo u ovom gradu jeste poseta kraft pivarama, malim, zanatskim pivarama, koje se nalaze u starim vetrenjačama. Holanđani su poznati kao pivopije, te budite sigurni da vas degustacija ovog napitka nikako neće razočarati.

Spektakularna mreža od čak 1.500 kanala

Još jedna od aktivnosti koju nikako ne smete da propustite kada ste u poseti Amsterdamu jeste obilazak njegovih kanala. Sam grad nalazi se na mreži od 150 kanala i zbog toga ga s razlogom zovu “Venecijom severa”.

Svaki od njih šalje neku drugu energiju, a posebno je zanimljivo tokom plovidbe posmatrati neprevaziđeni zalazak sunca. Kanali datiraju iz 17. veka i interesantno je da su toliko dragoceni da se nalaze pod zaštitom Uneska.

Plutajuća pijaca i u njoj - lale

Cveće po kom je ova zemlja najpoznatija svakako su lale, ili tulipani, kako ih još nazivamo. Da li znate da u Amsterdamu postoji plutajuća pijaca na kojoj se one prodaju? Bloemenmarkt nalazi se uz reku Singel i tu možete kupiti sveže i tek ubrane lale u svim bojama i veličinama.

Raskošni svetlucavi mostovi

S obzirom na to da veći deo Amsterdama leži na vodenim kanalima, sasvim je logično da u njemu postoji i veliki broj mostova. Iako izgledaju lepo danju, mora se priznati da im noću svetleće lampice kojima su ukrašeni daju poseban šarm.

#Amsterdam

#Putovanja

'