AKTUELNO

Da li ste čuli za "Izgubljeno jezero" u Oregonu ili "otrovni đakuzi" u Meksičkom zalivu?

Istraživači su dugo govorili da više znamo o onome što se događa na površini Meseca nego o dešavanjima u vodenim površinama. Jedno od takvih misterioznih vodenih površina je jezero u podnožju Kaskaderskih planina u saveznoj državi Oregon, kao i pojava takozvana "otrovni đakuzi" u Meksičkom zalivu.

Što se tiče pomenutog jezera, najpoznatije je po tome što nestaje bar jednom godišnje. Zbog toga ga zovu "Lost Lake" (Izgubljeno jezero), a obično se voda povuče tokom letnjih suvih meseci, da bi u kišnim sezonama tokom godine ponovo dobilo svoju površinu.

Nakon što su istraživači odlučili da prouče ovaj fenomen, otkrili su misteriju. Uzrok nestanka su takozvane lava cevi, prirodni kanali koje je formirala lava, s obzirom na to da se jezero nalazi na vrhu vulkanske stene.

Svake godine ovo jezero ulazi u jednu ili nekoliko takvih cevi, koje imaju prečnik od oko dva metra, tako da sva voda koja se nalazi u jezeru ne oteče odmah, nego postepeno nestaje. Istraživači tvrde da ove cevi postoje dugo vremena, a samo jezero je formirano pre nekoliko hiljada godina.

Što se tiče skoro otkrivenih misterija vezano za vodene površine, interesantni su podaci o takozvanom "otrovnom đakuziju". Name, naučnici su otkrili čudnu anomaliju u obliku jezera, koje se nalazi na dubini većoj od tri kilometara ispod nivoa mora u Meksičkom zalivu.

Toliko je otrovno da predstavlja veliku biološku opasnost za život u čitavom regionu. Podmorno jezero izgleda kao vodena jama, koja je primetno gušća od ostatka morske vode, što stvara izgled prirodnog jezera ispod okeana.

Istraživači su otkrili da je ovo jezero ispunjeno ekstremno slanim oblicima vode, mnogo više slane od one koja ga okružuje. Do otkrića je došao istraživački tim iz San Pedra, koristeći podvodna istraživačka plovila kako bi prikupili informacije o podvodnoj biologiji i geologiji.

Ukoliko u bliskoj budućnosti bude otkriveno više ovakvih anomalija, to bi moglo pomoći da se detaljno prouče ovakve nesvakidašnje pojave i njihov uticaj na biološki sastav u moru.

#Putovanja

'