AKTUELNO

Ako vam je koža suva ili su vam usne ispucale - za to ne mora da bude kriva zima, već vaše navike.

Suva koža koja se ljušti, ispucale usne, crvene mrlje ili pak mašćenje kože - ako vam se ovi problemi često javljaju,za to postoji jednostavno objašnjenje.

Jastučnice

Ako zamenjujete vašu posteljinu svake tri do četiri nedelje, a zajedno s njom u istom razmaku i jastučnice, vreme je da uključite veš-mašinu. Naime, osobe sklone aknama i s problemima masne kože trebalo bi da zamene jastučnicu minimalno jednom nedeljno, budući da su jastučnice poput ormara za mrtve ćelije kože, znoj, masnoće, prašinu i prljavštinu - koji nadražuju kožu. Tako jastučnice mogu biti čest uzrok ponovnih upala i pojave akni (bubuljica), posebno ako ih primećujete na strani lica na kojoj obično spavate.

Vrući tuš

Ako volite da vam je voda u tušu veoma topla, time višestruko štetite svojoj koži. Time se koža preterano isušuje, što pogoduje pojavi ekcema, lišajeva, ali i mašćenja kože koja pokušava da kompenzuje izgubljenu vlagu. Kod toga ne pomaže ni svakodnevno nanošenje krema za kožu - jer se stvara svojevrsna zavisnost od veštačke hidratacije.

Pranje zuba

Nešto što bi svako trebalo da radi bar dva puta na dan takođe može da šteti koži, odnosno usnama. Dermatolozi beleže sve više slučajeva hronično ispucalih usana zbog agresivnih pasti za zube, posebno onih za izbeljivanje, koje deluju agresivno na kožu usana. Najbolje je koristiti pastu koja ne sadrži sodium laureth sulfate, ako vam se ti problemi javljaju.

Spavanje s puštenom kosom

Ovo važi za one koji imaju problematičnu kožu, a s puštenom kosom preko noći samo pogoršavaju problem. Naime, na taj način prljavština i razni preparati s kose dolaze na lice. To pogoduje nastanku upala i potkožnih bubuljica uzrokovanih začepljenim porama. Zbog toga bi za žene s dugom kosom bilo najbolje da spavaju s lagano povezanom kosom ili pak s pletenicom.

Pranje suđa

Hemikalije u deterdžentima i u drugim proizvodima za čišćenje mogu iziritirati kožu i izazvati njeno isušivanje. Osim toga, to čak može da uzrokuje i kontaktni dermatitis, zbog čega je preporučljivo da se uvek nose rukavice, čak i kod pranja suđa.

Isprobavanje ili nošenje neoprane odeće

Nešto o čemu veliki broj ljudi ne razmišlja jeste isprobavanje odeće u prodavnicama, dok će većina ipak oprati kupljenu odeću pre nošenja. Naime, ovo je čest uzrok pitirijaze, kožne bolesti koja nema konkretnog leka, uzrokuje lišajeve u obliku pečata i traje mesecima. Zbog toga bi bilo dobro odeću isprobavati s nečim "ispod", poput potkošulje ili majice.

Foto: Pixabay.com

Pogrešan odabir preparata za negu

Jedna od najčešćih grešaka je svakako korišćenje preparata koji ne odgovaraju vašem tipu kože. Masnoj koži najviše odgovara tonik sa salicilnom kiselinom koja deluje protivupalno i razgrađuje nečistoću u porama. Kako biste izbegli masni sjaj, koristite losione bez ulja, a barem jednom nedeljno koži priuštite piling, savetuje američka dermatološkinja Lesli Bauman.

Prečesti piling izaziva suprotni učinak

S pilingom treba biti oprezan, prečesto čišćenje može izazvati suprotan efekt i pojačati proizvodnju ulja, a samim time i bubuljica. Dovoljno je uraditi piling jednom nedeljno.

J. Stanković

#Kozmetika

#Koža

#Telo

'