AKTUELNO

Ukoliko želite da vaše ruke budu savršene, prvo se morate rešiti upornih zanoktica.

Sa njima treba biti jako oprezan, jer se mogu lako inficirati. Kada se inficiraju, postaju jako bolne. Zato vam dajemo savete kako da sprečite nastanak zanoktica, kao i kako da se sa njima izborite, ukoliko su se već pojavile.

Razlozi zbog kojih se pojavljuju zanoktice

Osim što mogu biti bolne, zanoktice čine da vaše ruke izgledaju zapušteno, nenegovano. Kako biste sprečili pojavu zanoktica, morate najpre znati šta uzrokuje njihovu pojavu. Navodimo vam najčešće uzroke.

- Grickanje noktiju. Ovo se dešava zato što nokti slabe usled kidanja zubima. Dok grickate nokat, vršite pritisak na kožu oko nokta i nastaju zanoktice.

- Suvoća kože ruku. Jedan od čestih uzročnika pojave zanoktica. Kada ruke nisu hidrirane, koža slabi i tako nastaju zanoktice.

- Naporni fizički poslovi. Ukoliko se bavite poljoprivredom, obradom drveta ili ukoliko su vam ruke stalno u vodi, može biti da je to uzrok zanoktica.

Kako do savršenih noktiju

Ponekad je nemoguće izbeći zanoktice, jer nam dnevna rutuna nameće određene aktivnosti. Zato treba pratiti sledeće savete.

Secite zanoktice na vreme, tj. odmah čim se pojave. Rez treba da bude čist i što je moguće bliže koži. Nemojte koristiti bilo koju grickalicu. Neka bude specijalno namenjena za manikir. Nikada nemojte zubima kidati niti čupati zanokticu. Tim činom rizikujete da napravite veću ranu, koja može da se inficira. Redovno koristite kremu za hidrataciju ruku. Ne zaboravite da nanesete kremu i na nokte i oko noktiju. Ponovite postupak nekoliko puta u toku dana, najbolje pre spavanja. Rešite se ružne navike grickanja noktiju. Možete probati sa lakom koji ima neprijatan ukus ili izlijte nokte. Ukoliko ste u prilici, posećujte redovno manikira. Tako ćete sprečiti nastanak zanoktica. Koristite zaštitne rukavice redovno, tj. onda kada čistite ili perete sudove.

Kako eliminisati zanoktice

Ukoliko niste uspeli da sprečite pojavu zanoktica, trebalo bi da naučite kako da ih izlečite pre nego što problem postane dublji. Generalno, brzo i uspešno se leče tako što ćete naneti deblji sloj kreme na njih i ostaviti da deluje u toku noći. Ipak, ako je problem veći, treba se ozbiljnije njime pozabaviti.

Očistite zonu oko nokiju mlakom i sapunjavom vodom. Možete koristiti bilo koji tip gela za tuširanje koji imate kod kuće, ali ipak preporučujemo da to bude neki blagi i neutralan, kako ne biste dodatno iritirali kožu. Mlaka voda omekšaće zadignutu kožu i olakšaće sečenje. Potom, isecite zanokticu odgovarajućim priborom, tj. manjim makazama ili grickalicom, kako biste mogli da napravite rez što bliže koži. Pribor za sečenje prethodno operite vodom i sapunom, dobro ga osušite i dezinfikujte alkoholom i vatom. Ukoliko je zanoktica bolna, nanesite antibiotsku kremu. Ukoliko imate otvorenu ranu, uverite se da je krema pogodna ili sačekajte da se rana zatvori. Ako primetite da je koža oko rane crvena, vruća i upaljena, to je znak da se infekcija pojavila. U tom slučaju, posetite lekara. On će vam prepisati terapiju, kako se stanje ne bi pogoršalo.

#Nokti

'