AKTUELNO

Hrana u avionu je bitan segment putovanja, bilo da ste zainteresovani da poručite obrok, ili želite da unesete sopstvenu hranu. Kada je u pitanju unošenje hrane u avion, postoje brojna pravila određena od strane zemalja u koje putujete, kao i samih avio-kompanija koje znatno ograničavaju putnike kada je prenos hrane u pitanju.

Ketering na letu i raznovrsnost menija takođe variraju od kompanije do kompanije, pa bi trebalo da se raspitate o ponudi svake pre nego što poletite, naročito ukoliko se spremate za dug let tokom kog su obroci veoma bitni. U nastavku vam predstavljamo pravila za unošenje hrane u avion, kao i aviokompanije od kojih možete očekivati najbolji ketering na letu.

Pravila koja ograničavaju unošenje hrane u avion

Unošenje hrane u avion je regulisano strogim pravilima. Pravila su nametnuta prvenstveno od strane zemalja u koje putujete, a zatim i od avio-kompanija koje ograničavaju unos određenih proizvoda i predmeta kako bi se u avionu sačuvao najveći stepen bezbednosti za sve putnike i posadu.

Prevoz hrane avionom najčešće nije zabranjen. U avion u okviru ručnog prtljaga možete uneti sve proizvode kupljene u free shop-u, pod uslovom da su zapakovane u njihovoj originalnoj kesici i da imaju deklaraciju i račun. Ovo uključuje hranu, ali i alkoholna i bezalkoholna pića iz free shop-a.

Kada je tečnost u pitanju, i ovde postoje izvesna ograničenja – možete je uneti u pakovanjima od maksimalno 100 ml, tako da ukupna količina tečnosti ne prekorači 1 litar. Pravila se odnose i na način pakovanja tečnosti, pa ona mora biti zapakovana u providnim kesama sa zip zatvaračem dimenzija 20×20. Ono što nije limitirano je hrana za bebe, koja se svakako mora prijaviti prilikom sigurnosne kontrole.

Foto: Pixabay.com

Kada je zabranjeno unošenje hrane u avion?

Unošenje hrane u avion je zabranjeno kada je reč o domaćoj hrani i piću. To podrazumeva sarme, paprike, kajmak, slaninu, pršutu, kiseli kupus i sličnu hranu.

Proizvodi domaće radinosti se tretiraju kao ne sasvim sigurni proizvodi, zbog čega je njihov prevoz avionom potpuno zabranjen. Ono što smete preneti preko granice su proizvodi iz free shop-a, i to samo ako su zapakovani u originalnoj kesici sa računom za kupljenu robu.

Unošenje hrane u avion kroz čekirani prtljag (u prtljažniku)

Situacija je slična i kada je čekirani prtljag u pitanju. Samo neotvorene i deklarisane proizvode možete zapakovati u kofer. Prema tome, domaći ajvar, džem, med i slične proizvode iz vaše kuhinje nije moguće uneti u avion ni u okviru čekiranog prtljaga.

Navedene propise je vrlo važno ispoštovati, jer vas carinici i zbog najmanjeg propusta mogu izdvojiti iz mase, oduzeti vam problematičnu hranu i naplatiti visoku kaznu.

Kakav ketering na letu možete očekivati?

Različite avio-kompanije nude i različitu hranu u avionu. Raznovrsnost ponuđene hrane u avionu zavisi od dužine leta, koji može biti kratki, srednji i dugi. Obroci na letu su vrlo bitni, naročito kada su u pitanju dugi letovi, pa vam donosimo najbitnije informacije o keteringu u avionu.

Ketering u avionu varira od jednostavnih pića u kratkim tranzitnim letovima u ekonomskoj klasi, pa do bogatih specijeliteta na dužim letovima u prvoj klasi. Na kratkim letovima se tako obično dobijaju vodu, čaj ili kafu, uz grisine, kikiriki i slične grickalice.

Foto: Printscreen

Na dužim letovima u istoj klasi se služe sendviči i kolači, dok biznis klasa uključuje i ponudu kuvanih jela. Na prekookeanskim letovima se služi i više obroka tokom jednog leta.

Putnici koji su na posebnom režimu ishrane (vegani, vegeterijanci i sl.) moraju o tome unapred da obaveste avio-kompaniju. Neke od njih nude i posebne obroke za decu. U zavisnosti od prevoznika i klase, dobićete plastični pribor za jelo ukoliko ste u ekonomskoj klasi, odnosno klasičan pribor poput onog iz restorana u biznis i prvoj klasi.

Ketering na letu, odnosno ručak u avionu je u većini slučajeva uključen u cenu karte, mada lowcost kompanije često naplaćuju zasebno ovu uslugu. Svaki putnik može dobiti i dodatni obrok, piće ili poslasticu uz doplatu svih dodataka koji nisu uključeni u cenu avionske karte.

#Avion

#Hrana

#Putovanja

'