AKTUELNO

Zdravlje vaših stopala i nogu podjednako je važno kao i briga o ostatku tela!

Često u nedostatku slobodnog vremena kraju radnog dana zanemarimo brigu o svojim nogama. Ovo je naročito važno, ako ste veći deo dana u pokretu. Odmor i kvalitetna briga mogu se veoma pozitivno odraziti na vaša stopala, noge i leđa, kao i kompletno držanje tela. Tokom istraživanja1  sprovedenom u SAD, ustanovljeno je da polovina od ukupno 1000 ispitanika živi sa bolom, problemima sa oticanjem i grčevima u nogama.

Uzrok ovakvog rezultata u najvećem broju potiče od lošeg izbora obuće i prirode posla kojom se bavimo, odnosno, dnevnim aktivnostima koje imamo. Bilo da radite u restoranu, frizerskom salonu, prodavnici ili u školi kao predavač, trebalo bi da obratite pažnju na svoja stopala. Samo tako ćete se osećati prijatno u svom telu i biće vam lakše da obavljate sve svoje dnevne aktivnosti.

1 Istraživanje je zasnovano na uzorku od 1000 odraslih ispitanika u okviru American Podiatric Medical Association

Odaberite kvalitetnu obuću za sebe

Ravna obuća samo naizgled može izgledati najpraktičnije za kretanje i nešto kao logičan izbor, kada pomislimo na dugo stajanje ili šetanje. Međutim, ukoliko veliki deo dana provodite na nogama, baletanke ili skroz ravne patike nisu pravi izbor za vas, smatraju ortopedi. Idealna visina pete na obući bi trebalo da iznosi iznosi između 2 i 5 centimetara, prema istraživanjima2. Obuća u kojoj radite treba da ima anatomski oblikovano gazište, tako da taban ima dobru podršku i oslonac. Upravo kvalitetna obuća pomaže u oslobađanju od umora i osećaja težine u stopalima i nogama.

2 Occupational Health Clinics for Ontario Workers Inc.

Foto: Unsplash

Budite sigurni da ste odabrali pravi model za sebe

Mnogi ljudi su skloni tome da kupuju tesnu obuću. Pogrešno odabran model ili veličina obuće utiče loše na cirkulaciju stopala. Tesna obuća takođe i povišava rizik od nastajanja neprijatnih i bolnih žuljeva, koji koračanje čine nepodnošljivim. Zato je važno odabrati udobnu obuću odgovarajućeg broja. Ne samo da će vam olakšati svakodnevne aktivnosti, već ćete i po povratku kući biti odmorniji.

Istegnite se kad god se ukaže prilika za to

Mišići su skloni jakim kontrakcijama, tj. grčevima, usled velikog fizičkog napora tokom dana. Trebalo bi da pravite pauze na svakih sat vremena, kako biste malo istegli i opustili mišiće. Podizanje nogu utiče pozitivno na cirkulaciju. Tokom stajanja, krv se sliva ka stopalima. Upravo zbog konstantnog stajanja bez prekida dolazi do oticanja stopala, zglobova i do neprijatnog osećaja umora u listovima. Zato je važno da blago masirate listove i podižete noge na stolicu, na primer, kako bi se ekstremiteti prokrvili. Ovo je prvi od dva načina koji vam može pomoći da se istegnete dok ste na poslu:

1. Stanite na ivicu stepenika tako da je prednji deo tela nagnut blago napred.
2. Stopala postavite tako da vam se peta nalazi u vazduhu, a oslonac prebacite na prednji deo stopala.
3. Podižite se polako na prste i zadržite se u tom položaju na trenutak, pa se polako vratite u početni položaj. Istezanje ponovite nekoliko puta.

Foto: Pixabay.com

Druga vežba takođe ne zahteva puno napora, a izuzetno će vam prijati da se opustite:

1. Stanite naspram zida i postavite ruke na njega.
2. Napravite iskorak unazad koliko god možete.
3. Spustite stopalo celom dužinom na pod. 4. Zadržite se u tom položaju na trenutak, pa promenite nogu. Ponovite nekoliko puta ovaj postupak.

Posvetite vreme svojim nogama i kod kuće

Najbolje vreme za opuštanje je kada završite sve svoje dnevne obaveze i napokon stignete kući. Opuštanjem mišića u nogama opustiće vam se celo telo. Potrebno je posvetiti samo nekoliko minuta ovom delu tela tokom dana da biste se oporavili i pripremili za naredni dan. Ukoliko se ne odmarate na pravi način nakon posla, bićete hronično umorni, što utiče na kvalitet slobodnog vremena, koje provodite sa porodicom i prijateljima. A takođe će se odraziti i na vaše držanje tela, raspoloženje i imunitet, uopšte.
Ukoliko imate poteškoća sa grčevima u nogama ili pak, osećaj teških i bolnih nogu nakon povratka sa posla, treba da posvetite posebnu pažnju toj regiji.

Fizijatri i sportski treneri preporučuju Zglobex sprej sa magnezijumom. Ovaj sprej deluje lokalno i odmah po nanošenju pruža prijatan osećaj hlađenja bolnog mesta. Ono što je najvažnije jeste da odmah deluje, tj. momentalno smanjuje bol, koji se javlja kod grčeva u mišiću.

Foto: Promo/Abela Pharm

Poznato je da do kontrakcije mišića dolazi usled nedostatka magnezijuma, stoga Zglobex sprej obogaćen magnezijumom deluje kao prva pomoć kada se javi bol. Blaga masaža stopala takođe može biti od velike pomoći.

Masažom stopala brzo i efikasno čete opustiti celo telo. Još jedan savet koji možete primenjivati kod kuće zahteva poluležeći ili ležeći položaj. Potrebno je da podignete noge na neko blago uzvišenje, recimo na jastučiće. Ovakav položaj će pokrenuti cirkulaciju i učiniti da se osećaj težine ublaži.

Pink.rs

#zglobovi

'