AKTUELNO

Kroz suze se izbacuju i toksini

Suprotno verovanju, plakanje ne utiče na nivo hormona stresa, ali pomaže telu da se smiri tako što usporava disanje i reguliše otkucaje srca. Kako plakanje utiče na naše telo najbolje je pokazalo najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Emotion.

- Postali smo zainteresovaniji za ovu temu kada smo pokušali bolje da razumemo na koje načine plakanje pomaže organizmu. Odavno je poznato da se kroz suze oslobađamo toksina iz tela i da nam one na neki način menjaju stanje, što nam pomaže da se nosimo sa stresnim i bolnim situacijama. Zato smo mislili da bi bilo zanimljivo to malo dublje proučiti - kaže za portal PsyPost autor studije Lea Šarman sa Univerziteta Kvinslend.

U istraživanju je učestvovalo 197 studentkinja koje su mogle da biraju između tužnih i emocionalno neutralnih snimaka. Oko 50 odsto devojaka koje su gledale tužan video na kraju su plakale.

Eksperiment je nastavljen testiranjem ispitanica na stres, tokom kojeg je trebalo da umoče ruke u hladnu vodu. Za to vreme naučnici su im merili otkucaje srca, disanje, pa su im zatim merili nivo kortizola u telu. Suprotno očekivanjima naučnika, ispitanice koje su plakale nisu bile u stanju duže da drže ruke u hladnoj vodi, ali su mogle veoma dobro da regulišu disanje. Nivo kortizola i kod jednih i kod drugih je bilo sličan.

- Plač može da odmogne isto onoliko koliko može i da pomogne. U mnogim situacijama ljudi se stide suza i osećaju se posramljeno nakon što se rasplaču u javnosti. Ako se i vi tako osećate, verovatno plakanje u vašem organizmu neće izazvati pozitivne promene i neće učiniti da se osećate bolje - zaključuje autor studije.

#Žena

'