AKTUELNO

Znojenje ima svoju funkciju u organizmu, ali prekomerno znojenje može da bude vrlo neprijatno. Dermatolozi savetuju kako da se izborite sa tim.

Leto ima i neke "nuspojave", poput znojenja, koje nikome nije prijatno. Zamislite samo situaciju – putujete na posao, a niz leđa i lice vam klize kapljice znoja... i nema šanse da to zaustavite.

Srećom, dermatolozi imaju nekoliko saveta kako da ublažite znojenje.

Nosite pamučnu odeću

- Znojenje može da se smanji nošenjem materijala poput pamuka, koji će omogućiti koži da diše, a i rashladiće vas jer će upiti višak vlage sa kože - kaže dermatolog dr Danijel Gles.

Koristite antiperspirant sa ovim sastojkom

Dr Sanil Čopra savetuje da probate dezodorans sa aluminijum hloridom. Ukoliko se mnogo znojite ispod pazuha, dermatolog savetuje da probate antiperspirant sa ovim sastojkom jer se aluminijum hlorid "ponaša" poput gel koji sprečava da znoj stigne do površine kože.

Izbegavajte ljutu hranu

Povremeno konzumiranje alkohola je inače OK, kafa može da vam da energiju, a ljuta hrana da učini da uživate u svakom zalogaju... ali, sve ove stvari povećavaju šansu da znoj počne da vam izbija kroz majicu. Dr Čopra kaže da upravo ove tri stvari – alkohol, kofein i ljuta hrana, podstiču preterano znojenje.

Naime, ljuti začini i hrana obično sadrže kapsaicin, koji mozgu šalje signal pregrevanja, tako da počinjete da se znojite. S obzirom na to da je kofein blagi stimulant, ubrzava procese nervnog sistema, zbog čega telo mora da reguliše temperaturu, pa ćete se verovatno malo preznojiti posle šolje kafe.

Alkohol može da ubrza rad srca i da proširi krvne sudove, pa ćete ubrzo početi da se znojite.

#Znojenje

'