AKTUELNO

Saznajte i na koji način da odaberete pravi probiotik za vas.

Probiotici su danas jedan od najkorisnijih i najpopularnijih preparata za zdravlje, i našeg digestivnog sistema, kao i za celokupno zdravlje.Kada koristite probiotik, da li se i zapitate koliko mu je potrebno da počne da deluje? I kakvi su pravi efekti određenog probiotika, i kada nastupaju?Odgovor zavisi od toga zašto uzimate probiotik, koju vrstu probiotika uzimate i koju količinu probiotika konzumirate.Šta su probiotici?Probiotici su živi mikrobi (u obliku kvasnice ili bakterija) koji pružaju zdravstvene beneficije, kada se uzimaju u pravim količinama.Prema ekspertskom panelu Međunarodnog naučnog udruženja za probiotike i prebiotike (ISAPP)1 , proizvođači moraju da koriste dosta relevantnih kliničkih istraživanja, zasnovanih na jasnim i čvrstim dokazima koji pokazuju njihovo dejstvo i zdravstvene benefite za korisnike.

1. https://www.nature.com/articles/nrgastro.2014.66.pdf

Saznajmo sada kako da odaberemo pravi probiotik i razumemo kako oni deluju, tako da ćete sledeći put kada budete imali potrebe za njima, izabrati najbolji probiotik za vas.

Foto: Unsplash

Šta kažu istraživanja?Doze probiotika navedene su kao jedinice koje formiraju kolonije (CFU-colony forming unit), što znači broj živih sojeva u svakoj dozi. Različiti probiotski brendovi će imati različite predložene doze i upotrebu, pa je važno razumeti navedene informacije.Nedavna istraživanja2  su pronašla da efikasnost probiotika zavisi i od tipa soja mikroba, zdravstvenog stanja korisnika probiotika, formule probiotskog proizvoda, kao i doze i kvaliteta proizvoda.Stanje ili simptom koji pokušavate da tretirate može da utiče na funkcionisanje probiotika, kao i na rezultate. Na primer, ako uzimate probiotik radi sprečavanja dijareje, videćete rezultate brzo, a ako uzimate probiotik za opšte zdravlje ili imunološki sistem, trebaće vam duže vremena da vidite optimalne rezultate.

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6306248/

Zašto vaš probiotik možda neće raditi ili će možda trebati više vremena za delovanje? Probiotici ne funkcionišu po istom principu za svakog pojedinca. Vaš jedinstveni sastav gena, starost, opšte zdravlje i bakterije koje već imate u svom telu, zajedno sa vašom ishranom, utiču na funkcionisanje probiotika.Evo još nekoliko razloga zašto probiotik možda neće odmah delovati:

• Doza probiotika nije odgovarajuća (premalo CFU- živih sojeva po jedinici mere).• Neadekvatno uzimanje probiotika (sa hranom u odnosu na prazan stomak). Pročitajte uputstvo za konzumiranje probiotika i pratite smernice o tome kako tačno da koristite probiotik.• Neadekvatan sastav probiotika. Ne deluju svi probiotici na svaki simptom. Pronađite pravi probiotik za vas na osnovu vaših simptoma i dokazanih studija.• Kvalitet proizvoda je loš. Jedan od najvećih izazova kod probiotika je njihova osetljivost na mnoge faktore. Oni moraju preživeti proces proizvodnje, skladištenja i želudačne kiseline kako bi bili učinkoviti u vašem crevima.• Neadekvatno čuvanje probiotika. Vlažnost, toplota i svetlost mogu negativno uticati na probiotike.

Foto: Promo/Abela Pharm

Kako da odaberete pravi probiotik za vas?Izbor pravog probiotika za vas zavisi od razloga zbog kojeg ga uzimate. Efikasnost je specifična za svaku vrstu probiotika i stanje koje se tretira.Probiotici se mogu naći i u hrani kao što je jogurt, ili u dijetetskim suplementima, sa različitim popularnim sojevima.Iako postoje mnogi probiotiski proizvodi, sada postoji pouzdani, na dokazima zasnovani probiotski sojevi su Lactobacillus, Saccharomices boulardii i Bifidobacterium.

Probiotici su najviše efikasni u sledećim uslovima: • za sprečavanje i lečenje putničke dijareje• kod sindroma nervoznih creva• kod dijareje uzrokovane antibioticima• kod ulcerativnog kolitisa• kod ekcema

Prema najnovijim istraživanjima3 , probiotici pomažu ljudima da održe opšte zdravlje, dobro stanje digestivnog i urogenitalnog sistema, kao i imunitet.

Najvažniji uslovi za dobro delovanje probiotika su:1. Pravi probiotik- za odgovarajuće stanje. Svi probiotici ne deluju na sva stanja, pa je važno da se simptom poveže sa određenim probiotskim sojem.2. Odgovarajuća vrsta probiotske bakterije.Izbor probiotika zavisi od vrste bakterija u njegovom sastavu. (na primer, Lactobacillus acidophilus nasuprot Bifidobacterium longum). Za najbolje rezultate, izaberite probiotik na osnovu preporučenih sojeva za određeni simptom/stanje. Konsultujte lekara ili farmaceuta pre nego što počnete sa primenom probiotskog suplementa.3. Odgovarajuća doza probiotika (CFU). Doza probiotika zavisi od zdravstvenog stanja ili simptoma koji pokušavate da sanirate. Utvrđeno je da je u proseku 5 milijardi jedinica koje formiraju kolonije (CFU) ili više, efikasno deluje4 . Doze variraju od brenda. Mnogi probiotici u svom sastavu imaju višestruke sojeve. Doze probiotika su takođe različite za decu i za odrasle.

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29581563 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28762696

Foto: Promo/Abela Pharm

Kako osigurati da probiotik “radi”? Najvažniji način da se pobrinete da probiotik koji odaberete funkcioniše, jeste da proučite sastav određenog probiotika. Tipična oznaka će imati naziv specifičnog probiotika (kao što je Lactobacillus acidophilus GG), dozu u CFU, datum isteka i uputstvo za upotrebu i čuvanje.Datum isteka važnosti je važan zato pokazuje koliko dugo će proizvod imati živu kulturu.Pažljivo pročitajte uputstvo probiotika kako biste pronašli odgovarajući probiotsku kulturu, dozu, kako je uzimati, datum isteka i kako ga čuvati. Poslušajte i preporuke lekara/farmaceuta oko vrste probiotskog preparata koji je poželjno da koristite. Sa toliko probiotskih proizvoda na tržištu danas, može biti zbunjujuće odabrati najbolji za vas. Ali, ako želite kompletan i dobar probiotik, onda uzmite Enterobiotik®.

Foto: Promo/Abela Pharm

Zašto je dobar Enterobiotik®?Probiotik Enterobiotik® je jedinstvena kombinacija probiotske gljivice i probiotskih bakterija.Zajedničko delovanje probiotske gljivice i probiotskih bakterija pospešuje zdravlje creva i održava balans na sledeći način:Probiotska gljivica Saccharomyces boulardii deluje u lumenu creva, vezujući za sebe patogene, čime pospešuje njihovu eliminaciju i onemogućava štetno delovanje.Probiotske bakterije Lactobacillus (LGG, LP HEAL 9, LP 6595) su normalni stanovnici creva čija je osnovna uloga da:

• jačaju crevnu barijeru i sprečavaju prolaz patogena i toksina• obnavljaju i uspostavljaju prirodnu raznotežu u crevima• jačaju imunitet organizma

Kako deluje Probiotik Enterobiotik®?• pospešuje eliminaciju štetnih bakterija i njihovih toksina• održava ravnotežu dobrih i loših bakterija u crevnoj flori, tj. loše bakterije su pod kontrolom• pomaže u zaštiti tela od štetnih bakterija obnavljajući zaštitnu barijeru creva.• pomaže da se smanji ph creva, što je važno zato što loše bakterije teško preživljavaju u okolini s niskim ph. nizak ph u crevima takođe pomaže vašem telu da bolje apsorbuje hranljive materije i minerale.• jača odbrambeni mehanizam našeg organizma, stimulišući sintezu imunih ćelija

Za vaše dobro zdravlje, uzmite dobar probiotik- Enterobiotik®!

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

'