AKTUELNO

Sunčani dani i boravak u prirodi osim lepih stvari mogu izazvati i nepoželjne goste kod vašeg ljubimca. Saznajte kako da ga zaštitite.

Lepo vreme i sunčani dani znače – više šetnje, više igre i više vremena provedenog napolju. I ovo jeste zaista jedan divan vremenski period, kako za ljubimce, tako i za njihove vlasnike. Međutim, postoji jedan mali problem, koji može vrlo lako da preraste u veliki, ukoliko dobro ne obratite pažnju. O čemu je reč? Ili bolje da kažemo o kome je reč?

Ako ste pomislili na krpelje, u pravu ste! Ovi paraziti, iako su mali, mogu prouzrokovati zaista velike probleme. Zato hajde malo da „popričamo“ u narednim redovima o babeziozi.

ŠTA JE ZAPRAVO BABEZIOZA?
Babezioza je opasna i smrtonosna bolest (ako se ne leči), koju prenose krpelji.
Psi obolevaju od babezioza nezavisno od pola, godina i rase. Rizik od babezioze raste kako dolazi lepše vreme i povećane sezonske izloženosti krpeljima. Babezioza ili kako se još često naziva piroplazmoza, je zapravo vrsta parazitske bolesti. Uzrok ove bolesti se krije u jednoćelijskim organizmima koji se zovu babezije (kod nas, uglavnom babesia canis), koje inficiraju crvena krvna zrnca (eritrocite) psa, i u njima se razmnožavaju. Bolest se kod pasa prenosi direktno sa krpelja ili putem krvi, indirektno ugrizom od zaraženog pasa ili transfuzijom, kao i transplacentarno - sa majke na plod (štene).

Za prenošenje babezioze je ipak najzaslužniji smeđi krpelj.
Pre svega važno je da znate da babezioza ima period inkubacije od oko dve nedelje (to je period od trenutka zaražavanja do početka vidljivih simptoma bolesti ), ali simptomi mogu nekad da se jave i već posle nekoliko dana od ugriza krpelja.

KOJI SU SIMPTOMI BABEZIOZE KOD PASA?
Kao što smo već i napomenuli, babezioza inficira crvena krvna zrnca, uzrokujući hemolitičku anemiju u kojoj se eritrociti uništavaju, a višak hemoglobina se oslobađa. Prekomerna količina hemoglobina može dovesti do žutice.
Telo zaraženog psa će se boriti da bi proizvelo više crvenih krvnih zrnaca kako bi nadomestilo ona izgubljena, ali ako se telo ne može izboriti i proizvesti nova crvena krvna zrnca, javlja se anemija. Dolazi do nedostatka kiseonika u svim tkivima i organima.

Klinički simptomi infekcije babeziozom su:
• visoka temperatura
• ubrzano disanje
• povraćanje, proliv
• nedostatak apetita
• gubitak težine,• otečen abdomen
• neuobičajena boja urina
• neobična boja stolice
• žuta ili narandžasta boja kože

DIJAGNOZA BABEZIOZE KOD PASA
Vi kao vlasnik imate ključnu ulogu. Čim primetite da vašem ljubimcu nije dobro i uočite neke od simptoma, važno je da reagujete i odvedete psa kod veterinara. Takođe, veterinaru možete biti od velike pomoći prilikom postavljanja dijagnoze.

Dakle, pravovremena reakcija je na prvom mestu, zatim je neophodno da pružite informacije o njihovom nastanku, ali i o svim relevantnim mogućim uzrocima. Obavezno navedite da li ste nedavno pronašli krpelje na vašem psu, ili ste prestali sa preventivom od krpelja, ili ako vam je pas nedavno ugrižen ili je primio transfuziju krvi. To je sve važno za pregled.
Zatim se sprovodi kompletan fizički pregled, uključujući analizu urina i panel elektrolita, kako bi se isključili drugi mogući uzroci simptoma vašeg psa i procenilo ukupno zdravlje. Međutim, najvažniji element za dijagnozu je analiza krvi vašeg psa. U krvnoj slici psa koji je zaražen nalazimo anemiju, smanjen broj trombocita (trombocitopeniju), smanjenu količinu serumskih belančevina (hipoalbuminemiju) i povećanu količinu bilirubina u krvi. Babezija oštećuje bubrege i jetru te biohemijske pretrage krvnog seruma često pokazuju povećane vrednosti bubrežnih i jetrenih enzima.

Foto: Unsplash

LEČENJE BABEZIOZE KOD PASA
Postoje metode lečenja koje su se pokazale efikasnim u suzbijanju simptoma, međutim, infekcije babezijom su često uporne, pa čak i nakon oporavka, vaš pas će se smatrati stalnim latentnim nosiocem infekcije. Pas će biti tretiran sa jednim od nekoliko antiinfektivnih agenasa, u zavisnosti od vrste babezije koja uzrokuje infekciju.
Psi inficirani babeziom canis će biti tretirani imizolom, derivatom uree razvijenim kao lek za terapiju babezioze pasa. Cilj lečenja je uništavanje parazita u crvenim krvnim zrncima, kako bi se zaustavilo razmnožavanje.

U novije vreme se na našem podneblju pojavljuje se i b.gibsoni, koja ne reaguje na konvencionalan tretman, kao i b. microti, koja dovodi do oboljevanja i kod ljudi!
Pored specifične antiparazitske terapije daju se i antibiotici za sprečavanje sekundarnih infekcija, kao i vitaminski kompleksi. Intravenska aplikacija infuzionih rastvora se podrazumeva, kao i davanje hepatoprotektiva (sredstava koja će zaštititi i pomoći regeneraciju jetre). Ishod lečenja, pre svega zavisi od stepena oštećenosti organizma, starosnom dobu životinje, da li postoje dodatne komplikacije.

Foto: Unsplash

KOJA JE ULOGA VETLIVERA?

Nakon primljene osnovne terapije, psa treba poštedeti svih fizičkih napora, treba da miruje i da se hrani lako svarljivom hranom. U toku bolesti dolazi do oštećenja jetre, te je u periodu oporavka veoma važno dati psu hepatoprotektiv.

Foto: Promo/Abela Pharm


,Vetliver forte štiti parenhim jetre i omogućuje brži oporavak psa. On je odličan antioksidans, pojačava enzimske i ne-enzimske antioksidativne odbrambene sisteme u ćelijama. Pomaže jetri da se izbori sa toksinima i slobodnim radikalima, aktivira fiziološke mehanizme detoksikacije.
Sem hepatoprotektivnog, Vetliver forte ima i regenerativno dejstvo. On stimuliše aktivnost enzima RNK polimeraze, čime se stvara mnogo više proteina u hepatocitima, što omogućava bržu regeneraciju jetrinih ćelija i samim tim bržu regeneraciju i oporavak psa.

KAKO SE RAZVIJA OPORAVAK PASA?
Većina tretiranih pasa odlično reaguje i postiže brz klinički oporavak. Međutim, postoji mogućnost u kojoj infekcija i njeni simptomi opstaju uprkos lečenju. Iz tog razloga, moraćete da planirate redovne kontrolne preglede posle terapije.
Čak i nakon oporavka, postoji rizik od vraćanja bolesti u bilo kom trenutku tokom života vašeg psa. Kao i kod bilo kog oporavka, obavezno pažljivo pratite vašeg psa zbog ponovnog pojavljivanja simptoma i potražite veterinarsku pomoć ukoliko se simptomi ponovo pojave. Važno je znati da je vaš pas latentni nosilac parazita za ceo život, što ga čini neprihvatljivim za davanje krvi zbog rizika od prenošenja na druge pse.
Da biste sprečili infekciju, koristite preparate za zaštitu od krpelja tokom cele godine i pažljivo proučite njegovu kožu i krzno nakon što je bio u područjima u kojima se mogu nalaziti krpelji.

Ne možemo dovoljno naglasiti koliko je preventiva važna! Zaštitimo naše ljubimce na vreme!

Autor: Pink.rs

#Pas

'