AKTUELNO

Vožnja može da učini da vam letnji odmor bude prava noćna mora. Kada krećete na put, a imate problema sa mučninom pri vožnji, važno je da znate kako da se izborite sa mučninom i ne dozvolite da vam pokvari odmor.

Ulje nane i đumbira ublažiće vam mučnine, a tokom vožnje nemojte da čitate, nego gledajte kroz prozor. Važno je da se mučnina spreči pre putovanja.

Kinetoza, ili ona užasna mučnina koju prati povraćanje i osećaj da biste najradije umrli, zapravo je prirodna reakcija organizma na pokret i javlja se kad sistemi senzitivnih nerava u telu različito doživljavaju pokret. Može da se javi u vozilu u pokretu: automobilu, autobusu, avionu ili na brodu. Te mučnine, koje neretko prate putovanja, a najviše znaju mučiti najmlađe, najbolje je rešiti - đumbirom. Narendajte ga i pojedite svežeg, pola sata i četiri sata pre putovanja, i to oko pola male kašičice.

Stavite kap ulja od nane na kockicu šećera i lagano rastopite u ustima ili kapnite dve kapi eteričnog ulja đumbira ili eukaliptusa na maramicu te polagano udišite. Ipak, pre oralnog uzimanja eteričnih ulja savetujte se sa stručnjacima. Osim što ublažavaju mučnine na putovanjima, eterična ulja podižu i koncentraciju.

Kako vam mučnine ne bi uništile dugo očekivani godišnji odmor, pokušajte držati oči zatvorene tokom vožnje što duže možete. Mozak tako neće primati vizuelne informacije i neće ih moći upoređivati s onima iz unutrašnjeg uva.

Tako ćete sprečiti mučninu. Pomoći će i ako stavite sunčane naočare. Ako baš želite držati oči otvorene, fiksirajte pogled na nešto ispred sebe. Upravo zbog protivrečnih signala koje mozgu šalju oči i unutrašnje uvo pojavljuju se mučnina, vrtoglavica i povraćanje. Ako ste skloni mučninama tokom putovanja, izbegavajte i čitanje.

#Put

#Putovanja

'