AKTUELNO

Naučnici sa Univerziteta u Oksfordu i iz Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) istražili su navike u ishrani 476.160 ljudi koji su ispunili upitnike o tome koliko često jedu određenu vrstu hrane.

Anketa je uključivala pojedinosti o ribi, a rezultati su pokazali da unos u organizam 359.1 grama bilo koje ribe tri puta sedmično smanjuje opasnost od razvoja raka creva za 12 posto u odnosu na samo 63.49 grama sedmično.

Istovremeno je kod osoba koje nedeljno jedu 123.9 grama masne ribe, poput lososa, evidentiran 10 posto manji rizik od razvoja raka creva. Prosečnu porciju ribe čini oko 100 grama. Istraživači napominju da se rezultati studije ne odnose na školjke.

Istraživanje je finasirao Svetski fond za istraživanje raka (WCRF) koji želi da doprinese jačanju svesti o važnosti ishrane u sprečavanju razvoja raka creva. Doktor Mark Ganter, voditelj istraživanja, kazao je da rezultati pokazuju da bi unos ribe trebalo podsticati kao deo zdrave ishrane.

Pojasnila je da biološki razlozi takvog učinka nisu u potpunosti poznati, ali da su po jednoj teoriji "specifične masne kiseline, poznate kao omega-3, koje nalazimo gotovo isključivo u nekim vrstama ribe, zaslužne za ovaj protektivni učinak zbog protivpalnih svojstava".

#Riba

'