AKTUELNO

Saznajte sve stvari koje treba znati o ovoj temi.

Kada razmišljamo o seksu, verovatno uhvatimo sebe kako imamo i sledimo neka svoja uverenja ilipredrasude, a nikada nismo sigurni da li je to što mislimo ili radimo dobro ili loše. Takođe, i tokomgodina i iskustva, naši stavovi i razmišljanja o seksu se znatno menjaju. Sada ćemo zajednoizanalizirati najčešće stvari koje se pitamo u vezi seksa, i koliko su one tačne, a koliko ne.

Seksualno uzbuđenje može isključiti delove prefrontalnog korteksa mozga.

Možda ne prepoznajemo seksualno uzbuđenje uvek kada nam se događa, ali je očigledno uvek upozadini naših misli. To nije stvar naučne fantastike ili fantazije, već veoma stvarna činjenica.

Seksualno uzbuđenje može deaktivirati delove mozga koji vam pomažu da kritički razmišljate i da seponašate kao racionalno ljudsko biće. Da, tada se vi zapravo odmarate od svojih čula.

Dobro rasuđivanje i rezonovanje mogu nestati ili biti odloženi usled seksualne želje i uzbuđenja. Kadase posle seksa vratite u stvarnost, možda ćete se, sa nijansom žaljenja ili sramote, zapitati šta stestvarno mislili. Istina je- niste mislili u tom trenutku uopšte.

Zavisnost od oksitocina je takođe poznata stvar.

Oksitocin je hormon koji se proizvodi u hipotalamusu, i oslobađa se kada imate seks. Naletoksitocina je upravo uključen u fizički deo seksa, i može da pojača emocije poput ljubavi, naklonosti ieuforije. Oksitocin potpuno zaslužuje reputaciju “ljubavnog hormona”. Jer, možete se potpunonavući na taj osećaj, ili biti iskreno oduševljeni svega što se tiče ljubavi i seksa ili vašeg partnera.Oksitocin vas može “terati” da se vraćate po još seksa i nežnosti.

Biologija požude, privlačnosti i vezanosti daleko je od jednostavne. Hormoni takođe tu igraju bitnuulogu.

Generalno gledano, požudu pokreće testosteron i estrogen, bez obzira na pol. A požuda je vođenažudnjom za seksom. Privlačnost pokreću dopamin, norepinefrin i serotonin.

Privlačnost prema nekome može ili ne uključivati požudu, ali mozak predstavlja centar koji određujunagradu. Zbog toga se svi osećate kao da hodate po vazduhu u ranoj fazi ljubavnog odnosa.

Privlačnost takođe luči oksitocin i vazopresin, koji su bitni za povezivanje sa partnerom i dugoročneveze. Postoje neka hormonska preklapanja, razlike u nivoima hormona, i dešavanje mnogo složenijihstvari.

Suočimo se sa činjenicom da su seks i ljubav komplikovani. Mi često samo posmatramo samopovršinski deo toga što ljude drži zajedno. Naučnici i dalje duboko istražuju i ulaze u tajne našihseksualnih želja i emocija, i kako se igramo jedni sa drugima.

Pa ipak, potpuno je moguće da nikad nećemo potpuno rešiti ovu jednačinu, već ostaviti dobar deomašti i sanjarenju.

Foto: Unsplash

Da li želite da razdvojite seks i emocije?

Postoji niz razloga zbog kojih biste želeli da razdelite seks i emocije. Dobro je istražiti svojumotivaciju u vezi tog pitanja, tako da po potrebi možete da se bavite bilo kojim nerešenimproblemima.

U svakom slučaju, ovde nema striktne opredeljenosti ni dobro ni za pogrešno. Niste osuđeni ni najedan način da budete sa nekim, bez svoje volje, do kraja života.

Ako tražite povremene seksualne odnose ili odnos "prijateljstva sa beneficijama", ovo su nekolikosaveta:

Prvo i najvažnije, budite iskreni prema drugoj osobi. To je samo fer.

Razgovarajte o tome šta želite - a ne želite - da date fizički i emocionalno, zajedno sa onim štoočekujete zauzvrat, a to može biti sledeće:

• raspravite o kontroli rađanja i seksualnim pravilima.

• radite zajedno na uspostavljanju pravila, kako ne biste bili previše vezani ili zavisni jedno oddrugog.

• razgovarajte o tome šta ćete raditi ako neko od vas poželi nešto više.

• imajte na umu da, ma kakvi god da su vaš planovi ili koliko god pažljivi bili, emocije se ionako mogupojaviti.

• ako želite možete produbiti odnos između seksa i emocija.

• dakle, uprkos hormonima i biologiji, možda vam je zaista potrebno produbljivanje veze.

Foto: Unsplash

Kako bi poboljšali vaš seksualni i ljubavni život, počnite sa sledećim stvarima:

• Ne dozvolite da intimnost postane samo misao, stvar koju radite kako vam vreme dozvoljava.Zakažite sastanak. Dajte partneru prioritet.

• Uključite u svoju dnevnu praksu nežne dodire. Držite za ruke. Mazite se. Priuštite jedno drugommasažu. Dodir ne mora nužno da vodi seksu odmah. Malo iščekivanje može samo zagrejati stvari.

• Uspostavite kontakt očima i zadržite ga. Radite to često - i kada se slažete, i kada se ne slažete,kada se šalite i slično.

• Spustite svoj štit. Budite emocionalno ranjivi i dostupni partneru.

• Ljubite se češće. I uživajte u tome.

• Prenesite svoje emocije. Reci „volim te“ ako se tako osećate.

• Razmislite o tome šta vas uzbuđuje? Večera uz sveće, senzualna muzika, dugo brčkanje u toplojkupki? Šta god da je, odvojite vremena za to.

• Iskomunicirajte svoje želje vodeći jedno drugo kroz ono što volite.

• Prilagodite se svojim osećajima. Dodirnite, vidite, čujte, mirišite...

• Zaista budite tamo u trenutku sa osobom koja takođe želi da bude u tom trenutku s vama. Isvakako, potpuno joj/mu se posvetite kada ste zajedno.

Da zaključimo: svet bi bio prilično dosadan kada smo svi osećali na isti način, bili u vezi na isti način,vodili ljubav na isti način. Kada je reč o seksu i emocijama, ne postoji pravi ili jedini način koji moratepratiti. Samo budite ono što jeste.

Više o seksu i emocijama možete pročitati upravo OVDE.

#Seks

'