AKTUELNO

U nastavku otkrijte šta možete da učinite kako bi dete bilo zdravije i jače.

Svaka majka zna koliko je važno da njeno dete ima dobar imunitet. Naime, deca su podložnija virusima i bakterijama, zato otkrijte što sve možete da učinite kako bi dete bilo zdravije.

Druženje s drugom decom

Jedna studija, u kojoj je učestvovalo više od 1.200 mališana, pokazalo je da igranje u parku ili igraonici jača imuno sistem. Iako je veća verovatnoća da će vaše dete da pokupiti više virusa ako se više druži s drugom decom, ta izloženost zapravo jača organizam. Naime, vaše dete će do pete godine biti otpornije na bolesti, nego deca koja nisu išla u vrtić ili se redovno družila s vršnjacima.

Sklonite dete od duvanskog dima

Duvanski dim je štetan za sve nas, posebno za decu koja su u razvoju. Pasivno pušenje u detinjstvu povezano je s većanim rizikom od raka, astme i ostalih bolesti disajnih puteva, kao i od bolesti srca. Najbolje što možete učiniti za zdravlje svog deteta jeste da ga što manje izlažete duvanskom dimu.

Zdrava ishrana

Kad dete počne da jede brzu hranu, pomognite mu da se okrene zdravoj ishrani. Hranjivost voća i povrća ništa ne može da nadmaši jer su oni najbolji izvori antioksidansa, vitamina, minerala, vlakana i enzima koji štititi ćelije od oštećenja. Neka vaše dete svaki dan pojede nekoliko manjih porcija voća i povrća.

Fizička aktivnost

Danas je gojaznost kao bolest sve češća među decom jer im nedostaje fizička aktivnost. Podstičete svoje dete da se što više kreće jer je vežbanje potrebno i najmlađima. Fizička aktivnost podstiče rad srca, cirkulaciju, jača mišiće i kosti, te smanjuje rizik od bolesti. Osim toga, pozitivno utiče i na raspoloženje.

Kvalitetan san

Dok dete spava, njegov organizam stvara antitela i hormone rasta. Nedostatak sna može da spreči proizvodnju interleukina, koji su odgovorni za odbranu od infekcija.

#Dete

'