AKTUELNO

Notr Dam predstavlja jednu od najvažnijih znamenitosti Pariza, pa je tako požar koji je izbio i uništio veliki deo katedrale uzdrmao "ceo svet". Meseci su prošli od tada, a još uvek se traga za najboljim rešenjem za rekonstrukciju.

Jedno od rešenja koje je da se za obnovu krovne konstrukcije i tornja koristi drveće iz tropske šume koja izvire iz jezera Volta u Gani. Veruje se da ova stabla imaju dovoljnu čvrstinu za obnovu ovako važne katedrale. Stabla su mnogo otpornija nego u nekoj drugoj šumi jer su 1965. godine potopljena kada se pravila brana, a pošto se nisu raspala, samo su ojačala.

Međutim, mnogi se protive ovom rešenju, zbog negativnog uticaja na lokalni eko-sistem. Osim promene koju bi donelo odsustvo drveća, strahuje se i od posledica zagađenja koje izazivaju mašine neophodne za ceo proces vađenja, obradu i transport drveća.

Kompanija "Kete Krachi Timber Recovery" koja je preuzela na sebe sav posao, tvrdi da je ovo zapravo mnogo bolje rešenje, nego da se seče mlado drveće.

Francuska vlada još uvek nije odlučila kojim materijalom će obnoviti Notr Dam, jer im je za sada prioritet da se znamenitost osigura od daljeg propadanja, pa tek onda obnova nastradalih delova.

Turistička atrakcija će do daljeg biti zatvorena za ulazak, pa će posetioci Pariza morati da obilaze druge gotičke znamenitosti grada kao što su Sant Šapel, Sant Severin, Sant Nikolas i druge predstavnike gotičke arhitekture.

#Notr Dam

'