AKTUELNO

Ovaj tretman ne samo da zvuči bizarno, već i potpuno suludo, a lekari kažu i da uzrokuje neplodnost.

Od "orošavanja" i čišćenja parom pa do labioplastike, žene su spremne gotovo na sve kako bi imale "savršenu" vaginu. I taman kada smo pomislili da smo videli i čuli sve, pojavi se neki nov, bizaran trend ulepšavanja intimnih delova.

Trend koji je zaludeo žene širom sveta je "zatezanje" vagine pastom za zube. Ova metoda ne samo da zvuči bizarno, već i potpuno suludo, a lekari kažu i da je opasna.

Kako izgleda "zatezanje" usana vagine sredstvom za čišćenje i izbeljivanje zuba? Vrlo jednostavno, što je ujedno i jedan od razloga što ga žene širom sveta praktikuju u privatnosti svojih domova. Jednostavno se istisne pasta za zube na usne vagine i ostavi da tako odstoji minimum pola sata.

Ipak, lekari upozoravaju da je ovaj tretman izuzetno opasan i da, pored opekotina intimnih delova i iritacije kože, može čak i da uzrokuje neplodnost. Pride je i neefikasan.

- Stavljanje paste za zube u vaginu ili na vulvu ne samo da je neprijatno, već bi moglo izazvati i ozbiljna oštećenja i poremetiti prirodnu floru vagine što vodi ka potencijalnim infekcijama kao što su bakterijska vaginoza i grč - izjavila je Venesa MakejVanessa Mackai, ginekolog i portparolka Kraljevskog koledža akušera i ginekologa.

Dr Oluvole Jusuf, lekar iz Nigerije, rekao je da upotreba sredstava za dentalnu higijenu na vagini može izazvati nepolodnost.

- Pasta za zube je previše abrazivna za osetljivi deo tela poput vagine i korišćenjem takvih sredstava na intimnim delovima može uništiti organizme koji štite vaginu od mogućih infekcija. Kada vagina više ne može da se zaštiti, telo je sklono infekcijama koje bi kasnije mogle uništiti jajovode i izazvati neplodnost.

Lekari apeluju na žene da ne praktikuju ovaj opasan tretman i da "prestanu da se stide svojih intimnih delova".

#Žena

'