AKTUELNO

Za neke benefite koje ima valerijana verovatno niste ni znali

Biljka valerijana kod nas je najpoznatija po umirujućem dejstvu, a mnogi ne znaju da ova biljka ima mnogo širu primenu! Iako se koren valerijane posebno preporučuje za suzbijanje nervne napetosti, uznemirenosti, razdražljivosti i protiv nesanice, oan izuzetno dobre rezultate daje i kod nesanice izazvane stresom. Što se tiče drugih nervnih oboljenja, pomaže kod nervne glavobolje, hipohondrije i histerije. Suzbija pojačano lupanje srca povezano sa osećajem teskobe u grudima i strahom.

Biljka valerijana preporučuje se i za lečenje bolesti zavisnosti, a naročito je korisna za odvikavanje od pušenja. Naime, čaj od valerijane čini da inače neugodan miris duvanskog dima bude još neugodniji, čak i okorelim pušačima koji su se na njega navikli. Pored toga, osobama koje su rešile da se otarase ove loše navike pomaže da se lakše nose sa osećajem napetosti i nesigurnosti u periodu odvikavanja.

Jedna od glavnih prednosti valerijane, za razliku od mnogih drugih sredstava za smirenje, jeste to što ne izaziva zavisnost.

Osim toga sto izvanredno smiruje i opusta živce, valerijana ima i drugih lekovitih moći:

ublažava migrenu opušta grčeve u mišićima i želucu deluje kao analgetik pa pomaže kod menstrualnih bolova ublažava simptome astme snižava krvni pritisak

Na tržištu se valerijana može nabaviti u obliku kapi, ulja, tableta, kapsula i čaja. Podrazumeva se da je neophodno pridržavati se propisanog uputstva za doziranje i način upotrebe.

#Zdravlje

'