AKTUELNO

Vrlo je važno redovno kontrolisati dojke.

Kako pokazuju najnovija istraživanja "guste" grudi kod žena povećavaju rizik za razvijanje karcinoma dojke. Naučnici otkrivaju da žene koje u grudima nemaju mnogo masnog tkiva imaju dva puta veće šanse da dobiju ovu smrtonosnu bolest.

Eksperti smatraju da je ovo najprecizniji indikator, čak i od naslednog faktora, da će žena oboleti od raka dojke. Takođe, prema njihovim rečima, gusto tkivo u bujnim grudima otežava da se ćelije raka uoče momografom, pa bi žene sa ovakvim dojkama morale da potraže neki drugi način skrininga.

Istraživači Univerziteta Kalifornije u San Francisku pregledali su izveštaje više 18.000 žena sa rakom dojke, a potom je procenjeno još 184.000 žena istih godina, ali bez ikakvih simptoma raka. Svaka žena stavljena je u jednu od četiri grupe na osnovu gustine tkiva grudi: skoro potpuno masne, uglavnom masne, umereno guste ili pretežno guste.

Zatim su u obzir uzeli nekoliko poznatih faktora rizika poput težine, porodičnu istoriju bolesti i prvi porođaj nakon 30. godine.

Istraživači su izračunali da je 39 odsto slučajeva raka dojke pre menopauze moglo biti sprečeno da su obolele žene imale manje gusto tkivo dojki.

Foto: Pixabay.com

Rezultati su bili isti za nešto više od četvrtine pacijentkinja obolelih nakon menopauze.

– Nalazi ukazuju na to da je gustina dojke jak, zajednički faktor rizika za dobijanje karcinoma.

Tkivo dojke sastoji se od mlečnih kanala i žlezda, gustog i masnog tkiva. Međutim, mamograf u slučaju grudi sa gustim tkivom mnogo teže može da detektuje tumor. Za razliku od masti, koja je transparentna pri skeniranju grudi, gusto tkivo je čvrsto i otežava da se kroz njega vidi.

Kada dobijete na težini, grudima dodajete masno tkivo i tada su one manje gustine, ali onda je gojaznost faktor rizika od nekoliko vrsta raka.

Procenjuje se da oko 60 odsto mlađih i nešto manje od 50 odsto starijih žena ima dojke gustog tkiva.

Proverite gustinu svojih grudi, pa ukoliko je tkivo u njima gusto, tražite savet od vašeg lekara koji je drugi način skrininga dobar za vas.

I. P.

#Bolest

#Doktor

#Kancer

#Lekar

#Rak

#grudi

'