AKTUELNO

Saznajte kako možete odlučiti da se hranite zdravo, a da istovremeno uživate u tome.

Zdrava ishrana i gubitak kilograma mogu se činiti nemogućim za mnoge ljude. Uprkos najboljim namerama, mnogi od nas se manje ili više puta nađu u situacijama kada jedu veliku količinu nezdrave hrane, znajući da im to može naštetiti.

Istina je da efekti određenih namirnica na mozak otežavaju nekim ljudima da ih potpuno izbegnu. Zavisnost od hrane ozbiljan je problem i glavni razlozi zašto se neki ne mogu kontrolisati oko određene hrane - bez obzira koliko se trudili. 

Šta je zavisnost od hrane?

Zavisnost od hrane je zavisnost od visoko kalorične, industrijski prerađene hrane, i uporediva je sa zavisnošću od droga.

Zavisnost od hrane slična je sa nekoliko drugih poremećaja u ishrani, uključujući poremećaje ishrane, anoreksiju, bulimiju, kompulzivno prejedanje i mnoge druge.

Efekti na vaš mozak

Zavisnost od hrane uključuje ista područja vašeg mozga kao i ovisnost o drogama. Uključeni su i isti neurotransmiteri, a mnogi simptomi su identični [1].

Prerađena hrana ima snažan uticaj na centre nagrađivanja vašeg mozga. Ove efekte uzrokuju neurotransmiteri mozga poput dopamina [2].

Najproblematičnija hrana na koju smo “slabi” uključuje hranu poput slatkiša, gaziranih pića i pržene hrane sa visokim udelom masti. Ovisnost o hrani nije uzrokovana nedostatkom snage volje, već se javlja kao rezultat dopaminskog signala koji utiče na biohemiju vašeg mozga [3].

Foto: Unsplash.com

8 simptoma zavisnosti od hrane

Ne postoji test krvi ili neki sličan test za dijagnostiku zavisnosti od hrane. Kao i kod drugih zavisnosti, zasniva se na simptomima ponašanja.

·        Ovo su 8 uobičajenih simptoma zavisnika od hrane:

·        često dobijate žudnju za određenom hranom, uprkos osećaju da ste siti i upravo ste završili hranljiv obrok.

·        kada se “predate” i počnete jesti hranu za kojom ste žudeli, često pojedete mnogo više hrane nego što ste planirali.

·        kada jedete hranu za kojom ste žudeli, ponekad jedete do te mere da se osetite “pretovareno”. 

·        često osećate krivicu nakon što jedete određenu hranu,  ali iznova pronađete razlog da je opet jedete.

·        neprestano smišljate izgovore zašto bi trebalo da jedete nešto za čim žudite.

·        više puta ste (ali bezuspešno) pokušavali da prestanete da jedete određenu hranu ili da odredite pravila za nju, tipa kada je i u kojoj količini jedete.

·        često sakrivate svoju konzumaciju nezdrave hrane od drugih.

·        osećate se nesposobnim da kontrolišete svoju konzumaciju nezdrave hrane - uprkos tome što znate da vam uzrokuje fizičku štetu, uključujući gojenje.

Ako se možete prepoznati u četiri do pet simptoma na ovoj listi, možda imate ozbiljnih problema sa hranom. Ako se šest ili više odnosi na vas, onda ste najverovatnije zavisnik od hrane.

Foto: Unsplash.com

Zavisnost od hrane može predstavljati ozbiljan problem

Iako se termin „zavisnost“ često zloupotrebljava, istinska zavisnost je ozbiljan problem za svakog pojedinca.

Simptomi i misaoni procesi povezani sa zavisnošću od hrane slični su zloupotrebi droga. To je samo drugačija supstanca i socijalne posledice mogu biti manje teške.

Zavisnost od hrane može uzrokovati fizičku štetu i dovesti do ozbiljnih bolesti poput gojaznosti i dijabetesa tipa 2[4]. Pored toga, može negativno uticati na vaše samopoštovanje i samopouzdanje, čineći vas nezadovoljnim svojim telom.

Nastavak sledi…

[1]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20495452,[2]https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306452205004288,[3]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2235907/,[4]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24023964/

Autor: Pink.rs

#Hrana

#Izgled

#Zdravlje

'