AKTUELNO

Saznajte kako možete odlučiti da se hranite zdravo, a da istovremeno uživate u tome.

Zdrava ishrana i gubitak kilograma mogu se činiti nemogućim za mnoge ljude. Uprkos najboljim namerama, mnogi od nas se manje ili više puta nađu u situacijama kada jedu veliku količinu nezdrave hrane, znajući da im to može naštetiti.

Istina je da efekti određenih namirnica na mozak otežavaju nekim ljudima da ih potpuno izbegnu. Zavisnost od hrane ozbiljan je problem i glavni razlozi zašto se neki ne mogu kontrolisati oko određene hrane - bez obzira koliko se trudili.

Kako shvatiti da je izbegavanje bezvredne hrane vredno žrtve?

Potpuno izbegavanje popularne prerađene hrane može se činiti nemogućim, jer ona predstavlja i deo moderne kulture i svakodnevnice.

Međutim, u nekim slučajevima može biti neophodno potpuno uzdržavanje od određenih namirnica. Jednom kada donesete čvrstu odluku da više nikada ne jedete ove namirnice, izbegavanje može postati lakše jer je eliminisana potreba da opravdate jesti ih ili ne jesti ih. Vaša žudnja takođe može nestati.

Ako niste sigurni da li je izbegavanje ovakve hrane vredno žrtve, razmislite o pisanju liste prednosti i nedostataka.

Prednosti mogu uključivati misli i rečenice: „Smršaću“, „Živeću duže“, „Imaću više energije i osećaću se bolje svaki dan“, “Izgledaću lepše”, i mnoge druge. 

Nedostaci mogu uključivati sledeće konstatacije: „Neću biti u mogućnosti da jedem sladoled sa svojom porodicom“, „Bez kolačića za slavu ili Božić“, „Možda ću morati mnogima da objasnim svoj izbor hrane“ i slično. 

Zapišite sve - bez obzira koliko vam se činilo neobično ili uzaludno. Zatim stavite svoje dve liste pored sebe i zapitajte se da li vredi da se odreknete ovih namirnica.

Ako je vaš odgovor „da“, budite sigurni da radite ispravnu stvar. Takođe, imajte na umu da se mnoge društvene dileme koje se mogu pojaviti u vašem slučaju često mogu lako rešiti. 

Foto: Unsplash.com

Prvi koraci koje treba preduzeti

Ako odlučite da izbacite određenu hranu iz jelovnika kako bi u potpunosti prevazišli svoju zavisnost od hrane, možete napraviti nekoliko stvari da se pripremite i olakšate ovaj prelaz:

• Označavanje namirnica: Zapišite listu namirnica za kojima obično žudite. Ovo su “okidačke” namirnice koje trebate u potpunosti izbegavati.

• Mesta zdrave hrane: Napravite listu mesta i prodavnica zdrave hrane koja poslužuju zdravu hranu i zabeležite njihove zdrave mogućnosti. Ovo može sprečiti povratak ako se ogladnite i niste raspoloženi za kuvanje.

• Šta jesti: Razmislite o tome koju hranu ćete jesti - po mogućnosti zdravu hranu koja vam se sviđa i koju već jedete redovno.

• Prednosti i nedostaci: razmislite o tome da napravite nekoliko kopija vašeg za i protiv liste. Čuvajte kopiju u kuhinji, pretincu za rukavice i torbici ili novčaniku. Podsetite se zašto ovo radite.

• Uz to, ne sprovodite neku rigoroznu dijetu. Gubitak kilograma trebali biste staviti na čekanje najmanje jedan do tri meseca.

Prevazilaženje zavisnosti od hrane je dovoljno teško. Dodavanje gladi i ograničenja samo će otežati stvari, i možda se više puta budete pokolebali. Ali, jednom kada preduzmete ove pripremne korake, odredite datum u bliskoj budućnosti, poput jednog ponedeljka, od kojeg trenutka nadalje nećete više konzumirati hranu koja izaziva zavisnost.

Foto: Unsplash.com

Razmislite o traženju pomoći

Ako vam ne uspeva da odbacite stare navike i ponovo izgubite kontrolu nad konzumacijom kalorične hrane, znajte da niste sami. Većina ljudi sa zavisnošću pokušava da se povuče nekoliko puta pre nego što na duže staze uspe.

Iako je moguće samostalno prevladati zavisnost, čak i ako je potrebno nekoliko recidiva, često je korisno potražiti pomoć. Psiholozi, psihijatri i psihoterapeuti, kao i razne grupe za podršku u borbi proitv zavisnosti mogu vam pomoći u prevazilaženju zavisnosti. Uvek zapamtite da niste sami.

Ako želite da se zdravo hranite, osvežite svoju ishranu, zdravo smršate i treba vam stručna podrška, možete se informisati o tome upravo OVDE

Autor: Pink.rs

#Hrana

#Zdravlje

#zavisnost

'