AKTUELNO

"Ispustiti vetar" je potpuno normalno, jer ako živo biće jede onda mora da radi i ovo.

Gas u crevima stvara vazduh koji progutamo tokom dana, kao i bakterije koje razgrađuju hranu.

Bakterije proizvode gas kada razgrade skrob i šećer što naš organizam ne može lako da svari. Naravno da taj gas mora negde da izađe. Prosečna osoba ispusti gas oko 18 puta na dan. I to je dobro. To znači da vaš digestivni sistem dobro funkcioniše i da imate dosta dobrih bakterija.

Međutim, u zavisnosti od učestalosti i mirisa, gas može da posluži i kao signal za ono što se dešava unutra. Evo šta različite vrste gasova govore o stanju vašeg organizma.

Bez mirisa

Ne brinite. Čak i ako 18 puta na dan isustite gas, većina je bez mirisa i niko neće primetiti. Možda čak ni vi. Većina gasa koji ispuštate je ugljen dioksid.

Smrde

Smrdljivu vrstu uzrokuje sumporovodonik koji se stvara kada se vari hrana koja sadrži sumpor poput, na primer, brokolija, karfiola, mlečnih proizvoda i mahunarke. Crveno meso takođe može uzrokovati smrad, ali ne tako brzo, zahvaljujući hemikaliji tiol.

Foto: Printscreen Youtube

Jako smrde

To obično znači da imate super zdravu ishranu bogatu vlaknima. Međutim, oni mogu ukazivati i da ste intolerantni na laktozu. Ne morate se osećati bolesno, ali ako oslobodite “smrdljivu bombu” ubrzo nakon konzumiranja mlečnih proizvoda znači da ih vaš organizam teško vari.

Tihi

Zvuk pri ispuštanju gasa zapravo nije povezan s vašim zdravljem. To samo ima veze sa položajem vaših mišića u trenutku kada se to dogodilo.

Učestali

To uopše nije loše. Ali, ako vam se to dešava baš često, to bi mogao biti znak da ste pojeli mnogo namirnica koje izazivaju gasove ili je u vaš digestivni sistem ušlo mnogo vazduha.

U retkim slučajevima može biti reč o bakterijskom rastu u tankom crevu što uzrokuje učestale gasove i nadutost. Ali obično to nije razlog za brigu.

#Creva

#Miris

#Stomak

#Zdravlje

'