AKTUELNO

Posledice nervoze na poslu su brojne i vrlo opasne, a psiholog ima način kako da ih prevaziđete.

Svaki posao nosi sa sobom i određenu dozu stresa, frustracije i prepreka. Ne postoji posao na ovoj planeti koji barem jednom nije izazvao u zaposlenom nervozu, bes ili čak očaj. Ali,i kada drama postaje ozbiljna i ko je najugroženiji?

Problemi na poslu mogu uticati na sve aspekte života, od fizičkog do psihičkog stanja, emotivne veze sa partnerom i slično. Žene su, kako smatraju stručnjaci, ugroženije od muškaraca, jer su i dosta osetljivije, kako fizički, tako i emotivno.

Foto: Pixabay.com

Psiholog Piter Dojl iz Kvinslenda u Australiji objasnio je kako da prepoznate znake koji vam govore da je vreme da date otkaz.

Negativan stav je najopasniji simptom zbog kojeg se na poslu osećate nesrećno, otkrio je Dojl.

Neverbalna komunikacija postaje izraženija, pa u sebi možemo izgovoriti i do hiljadu reči u minuti, dok se u normalnoj, verbalnoj komunikaciji izgovori oko 150.

Ti unutrašnji govori nesigurnosti koji vas stalno podsećaju koliko mrzite svoj posao mogu opasno da unište vašu psihu.

- Kada tih hiljadu reči u minuti postanu toliko negativni i učestali da se odražavaju na lučenje adrenalina, pa je čitav organizam u stalnom stanju stresa i anksioznosti, što može dovesti do ozbiljnih psihičkih problema – rekao je Dojl.

Ovakvo stanje, prema istraživanjima, povećava i nivo šećera u krvi, utiče na gubitak ili povećanje kilograma, pa čak i na menstrualni ciklus i sterilitet.

Kako Dojl predlaže, najbolje bi bilo zabeležiti sve svoje probleme, staviti ih na papir, a zatim rešavati sva ova pitanja jedno po jedno.

- Recite sebi da ste srećni, nađite nešto što će da vas pokreće, šetajte, viđajte se sa prijateljima. To će vas vratiti na pravi kolosek – smatra Dojl.

I. P.

#Posao

#Stres

#Tuga

#Žena

'