AKTUELNO

Pokazalo se da je lako i proizvesti i prodati "kopiju" tog ulja, što itekako može biti problem, pogotovo ako ga koristite u jelima.

Maslinovo je ulje jedno od najzdravijih ulja koja postoje i neizostavan je deo mediteranske ishrane. Na žalost, pokazalo se da je lako i proizvesti i prodati "kopiju" tog ulja, što itekako može biti problem, pogotovo ako ga koristite u jelima.

Lažno ulje možete tako koristiti godinama, a da toga niste svesni - a čak i ako vam ne šteti sigurno vam neće ni koristiti.

Lažna maslinova ulja često sadrže betakarotene i malo hlorofila, a rade se tako da se te sastojke najčešće dodaje nekom jeftinom biljnom ulju. Drugi način kopiranja ovog ulja je zapravo njegovo razređivanje sa biljnim uljem - što je naravno još uvek loše, ali barem sadrži ono što verujete da kupujete - dok potpuno lažna imaju samo miris maslinovog.

Foto: Pixabay.com

Evo na šta da obratite pažnju kako ne bi kupili lažno maslinovo ulje:

1. Nemojte bukvalno shvatati ono što piše na etiketi

Na flaši maslinovog ulja često možemo pročitati "čisto", "prirodno" ili "lagano" - svi su ti pojmovi netačni, a samim tim i besmisleni.

2. Uvek tražite ekstra devičansko maslinovo ulje

Postoje i lažni proizvodi na kojima piše "ekstra devičansko maslinovo ulje", ali su ipak najčešće kvalitetniji od onih koji se nazivaju "čistim maslinovim uljem" ili samo "maslinovim uljem", one su boljeg kvaliteta.

3. Proverite datum proizvodnje

Ne bi trebalo da je stariji od godinu dana.

4. Dobro proučite flašu

Ako je flaša tamna verovatnije je da kupujete pravi proizvod. Uvek izbjegavajte ulje u bistroj, prozirnoj boci a posebno u plastičnom pakovanju, savetuju na StethNews.

5. Potražite ime proizvođača

Etiketa treba da sadrži naziv imanja ili OPG-a, posebno ako je ulje s manjeg gazdinstva gde je proizvođač i vlasnik maslina koje sam presuje i pravi ulje.

Razmislite o svemu ovome sledeći put kada kupujete maslinovo ulje. Nemojte se fokusirati na boju ulja jer može uveliko varirati o vrsti masline, a zanemarite i što na etiketi piše gde je proizvedeno.

#Maslinovo ulje

#Prodaja

'