AKTUELNO

Doručak je najvažniji dnevni obrok, a naročito je značajan za decu u razvoju jer obezbeđuje nutrijente i omogućava mališanima da budu aktivni tokom dana.

Telo koristi glukozu, odnosno šećer iz krvi za energiju. Doručak omogućava da se popune moždani nivoi glukoze, što je od posebne važnosti, jer mozak nema sopstvene rezerve glukoze, pa zato njen nivo u krvi mora da bude stalan.

Ako se izostavi doručak, rezerve glikogena u jetri se smanjuju. Posledica toga je vrlo mala količina raspoložive energije. Deca koja preskaču doručak ponekad imaju i slabiju koncentraciju. Često su umorna i letargična. A dešava se i da, ukoliko ne doručkuju, ne nadoknade izgubljene nutrijente kasnijim obrocima.

Foto: Pixabay.com

Ništa bez doručka

Posledice izbegavanja doručka ili neadekvatnog doručka mogu da budu:

Deca su nervozna, iritabilna, umorna...

- Trećina dece koja ne doručkuje, ne unese potrebnu dnevnu količinu proteina, a 75 odsto njih ne unese preporučenu količinu kalcijuma.

- Manjak kalorija lišava mozak "pogonskog goriva". Deca ne mogu u punoj meri da se igraju, da učestvuju u socijalnim aktivnostima.

- Loše ishranjeno telo ne može uspešno da se bori protiv bolesti i infekcija.  

- Neadekvatna ishrana vodi u gojaznost.

- Oni koji izbegavaju doručak imaju lošije nutritivne navike tokom dana, unose više kalorija, i skloni su konzumiranju grickalica i nezdrave hrane.

U ranom detinjstvu, deca imaju povećane potrebe za kalcijumom iz mlečnih proizvoda, kako bi se potpomogla vrlo intenzivna izgradnja i razvoj koštanog sistema. Od pet grupa hrane, mlečna je ključna za rast deteta. Međutim, veliki broj dece ne uzima najmanje dva serviranja mlečnih proizvoda dnevno. Mališanima od jedne do tri godine je potrebno 500 miligrama kalcijuma dnevno, a u uzrastu od četiri do šest godina - 800 miligrama na dan. Jedno serviranje mlečne grupe se bazira na količini kalcijuma u jednoj šolji mleka.

Foto: Pixabay.com

Ideje za doručak

- tost od integralnog hleba, cerealije, jaja (obezbeđuju energiju koja je potrebna telu ujutru), zapečeni sendvič sa sirom, kajgana sa povrćem i sirom, tvrdo kuvano jaje i sok, žitarice sa mlekom i voćka, tost sa sirom i đus ili voćka, sendvič, mleko i voćka, toplo mleko sa žitaricama, ostatak pice ili pite od večere....

Korisne preporuke

Budite uzor svom detetu. Doručkujte. Jedan od najboljih načina da pomognete detetu da izgradi navike je da prikažete svoje dobre navike.

Za dete uzrasta od dve godine, koje jede za stolom, doručak je iskustvo učenja. Dete u tom periodu ima dobro razvijenu koordinaciju oči - ruka i zainteresovano je za nove ukuse i teksture namirnica. Ipak, budite oprezni sa hranom kojom dete može da se  "zadavi". Nastavite sa žitaricama na koje se mališan navikao još u prvoj godini. Odvojte malu količinu od svega što je na stolu, pa servirajte u posebnim tanjirićima. To će da oduševi dvogodišnjaka.

Ponudite detetu dve mogućnosti, to će mu pomoći da samo kontroliše svoje sklonosti ka hrani.

Bilo kakav doručak je bolji od toga da se uopšte ne doručkuje. Ali, potrudite se da to ne budu samo krofne ili slatke kifle. Pune su kalorija, šećera i masti, a ne sadrže nutrijente koji su zaista potrebni deci.Mnoga deca ne mogu da jedu neposredno nakon buđenja jer se njihov želudac "budi" posle ostalih delova tela. Ustajanje deset minuta ranije će učiniti da se probudi apetit.

Autor: Pink.rs

#Hrana

#deca

#doručak

'