AKTUELNO

Naučite kako da sprečite razvoj osteoporoze i zaštitite svoje kosti i zglobove od oštećenja na vreme.

Širom sveta, svaka treća žena i svaki peti muškarac stariji od 50 godina doživeće prelom kao posledicu osteoporoze! U stvari, kost se slomi svake 3 sekunde zbog ove bolesti. Posebno su pogođene žene, pre svega jer postoji direktna veza između nedostatka estrogena posle menopauze i razvoja osteoporoze. 

Šta je osteoporoza?

Osteoporoza je bolest koja kosti čini slabim, povećavajući rizik od naglih i neočekivanih preloma. Dolazi do gubitka koštane mase, od čega potiče i značenje termina osteoporoza "porozna kost". Bolest često napreduje bez ikakvih simptoma pa se za osteoporozu kaže da je tihi kradljivac kostiju. Generalno, bolest se ne otkriva sve dok oslabljene kosti ne puknu. 

Ipak, lekari navode da treba obratiti pažnju i na bolove koje možda smatrate usputnim ili svakodnevnim kao što je bol u predelu kičme, koji je glavni znak oslabljenih pršljenova. Nažalost, jednom kada dođe do preloma zbog osteoporoze, postoji velika opasnost da se prelom ponovo desi. 

Menopauza: Vreme za akciju. Kako je osteoporoza povezana sa menopauzom?

Rana menopauza (pre 45. godine) i svako drugo stanje u kojoj žena ima nizak nivo ovog hormona i nema menstruaciju može prouzrokovati gubitak koštane mase. Estrogen, hormon kod žena koji štiti kosti, naglo se smanjuje kada žene dostignu menopauzu, što može prouzrokovati gubitak koštane gustine. Zbog toga se šansa za razvoj osteoporoze povećava kako žene dostignu menopauzu. Postoji direktna veza između nedostatka estrogena i razvoja osteoporoze. Nakon menopauze, nastaje problem jer proces stvaranja koštanog tkiva postane sporiji od procesa gubitka, odnosno razgradnje kosti. 

Foto: Unsplash.com

Srećom, postoje koraci koje možete preduzeti kako biste sprečili prelome. Najbolji način je da ojačate kosti i držite osteoporozu pod kontrolom. 

Dugo se smatralo da je samo vitamin D3 dovoljan za sprečavanje osteoporoze i preloma. Međutim, da bi se kalcijum usmerio i ugradio u kost, neophodan je vitamin K2. Brojna klinička ispitivanja to potvrđuju: vitamin K2 doprinosi smanjenju gubitka koštane mase, dok u nekim slučajevima čak i povećava koštanu masu. Istraživanje iz 2006. godine koje obuhvata 13 studija pokazalo je da primena vitamina K2 povećava gustinu kostiju i smanjuje prelome kuka za 80 %, a prelome kičmenog stuba za 60 %.

Herbiko® K2D3 je preparat broj 1* za zdravlje kostiju na našem tržištu!

Sadrži superiornu formu vitamina K2 sa najvećom biološkom raspoloživošću i najdužim dejstvom. Povećavajući mineralnu gustinu kostiju, preparat K2 D3 doprinosi prevenciji osteoporoze. Prelomi u zrelim godinama često označavaju početak nepovratnog opadanja kvaliteta života, stoga reagujte na vreme!

Foto: Promo/Abela Pharm

Potražite Herbiko® K2D3 u najbližoj apoteci. 

Volite svoje kosti i sačuvajte zglobove!

Za više informacija i konsultaciju pozovite 011 2070 801 ili se informišite putem sajta www.k2d3.com

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

#osteoporoza

'