AKTUELNO

Razumevanje uzroka dijareje može vam pomoći da izbegnete i sprečite potencijalnu dijareju.

Svi znamo kako proliv (dijareja) mogu biti neprijatni, i javiti se često u najgorem mogućem trenutkuza nas, na primer, za vreme odmora ili nekog posebnog događaja.

Iako se dijareja, tj. proliv često povuče samostalno u roku od dva do tri dana, stručni saveti vammogu pomoći da uspešno prevaziđete ovo neprijatno stanje. A vrlo je bitno i da znamo odakledijareja kreće i šta su najčešći uzroci dijareje (proliva), kako bi je sprečili.

Uobičajeni uzroci dijareje uključuju:

1. Stomačni virus

Virusni gastroenteritis (stomačni grip) je jedan od čestih uzroka dijareje. Uz najupečatljiviji simptom-vodenaste, česte stolice, najverovatnije ćete imati i :

- bol u stomaku

- mučninu

- povraćanje

Ove vrste virusa uključuju norovirus i rotavirus, koji se mogu razviti nakon konzumiranjakontaminirane hrane ili deljenja ličnih predmeta sa zaraženom osobom.

2. Pojedini lekovi

Osetljivost i reakcija organizma na određene lekove takođe može izazvati pojavu proliva. Ovo semože dogoditi nakon uzimanja antibiotika, lekova protiv bolova, i lekova koji se koriste u terapijikancera.

3. Kontaminirana hrana

Dijareja koja se javi posle konzumiranja kontaminirane hrane, se može nazvati i trovanje hranom.Ova dijareja se može javiti ako pojedete hranu kontaminiranu bakterijama, parazitima ili toksinima.Uzročnici dijareje koji se prenose hranom mogu obuhvatati one izazvane sledećim bakterijama:

- Salmonela

- E. Coli

- Listeria monocitogenes

- Clostridium botulinum (botulizam)

Foto: Unsplash.com

4. Alergija ili osetljivost na određenu vrstu hrane

Ako imate intoleranciju na laktozu, može se razviti dijareja nakon konzumacije mlečnih proizvoda.Oni uključuju mleko, sir, sladoled i jogurt.

Alergija na hranu ili osetljivost na razne grupe namirnica mogu takođe izazvati dijareju. Na primer,možete imati dijareju nakon što jedete hranu koja sadrži gluten - pšenicu, testeninu ili raž.

5. Konzumacija veštačkih zaslađivača

Ovo je manje poznat uzrok dijareje. Ali, ako ste osetljivi na veštačke zaslađivače, možete imati prolivnakon što pojedete hranu ili piće koji sadrže date zaslađivače. Veštački zaslađivači se mogu naći udijetalnim napicima, proizvodima bez šećera, žvakaćim gumama, pa čak i nekim bombonama.

6. Gastrointestinalne smetnje i problemi

Proliv je ponekad simptom probavnih smetnji. Ako imate dijagnozu Crohnove bolesti ili ulceroznogkolitisa, možete imati česte vodenaste stolice. Takođe, sindrom iritabilnog creva može daprouzrokuje naizmeničnu pojave proliva i opstipacije.

Saveti za sprečavanje proliva

Proliv (dijareja) izazvan virusom ili bakterijskom infekcijom je zarazan. Možete se zaštititi i sprečiti gana sledeći način:

- često perite ruke

- izbegavajte kontakt sa osobama koje imaju ovu vrstu virusa

- dezinfikujte površine koje najčešće dodirujete

- ne delite sa drugim osobama lične predmete poput četkice za zube i sličnih

Foto: Unsplash.com

Ako imate dijareju nakon što ste započeli novu terapiju lekovima, upitajte svog lekara oalternativnom leku ili eventualnom smanjenju doze.

U cilju sprečavanja proliva takođe se možete zaštititi temeljnim kuvanjem hrane, kao i pranjem voćai povrća pre pripreme. Takođe se pobrinite da znate odgovarajući način pranja ruku. Koristite topluvodu, sapun i perite ruke najmanje 20 sekundi. Ako voda nije dostupna, koristite sredstvo za pranjeruku na bazi alkohola ili vlažne antibakterijske maramice.

Da biste prepoznali moguće alergije na hranu ili osetljivost, vodite dnevnik hrane i napišite sve štopojedete u roku od nekoliko nedelja. Zabeležite dane kada ste imali dijareju, i posle kojih namirnicase to dešava. Vođenje dnevnika o hrani može vam pomoći da utvrdite da li imate netoleranciju nalaktozu ili osetljivost na gluten. Zatim možete isprobati eliminacionu dijetu. Uklonite sumnjivuproblematičnu hranu iz ishrane i pogledajte da li se vaši simptomi poboljšavaju ili nestaju.

Za poremećaj probave razgovarajte sa lekarom ako smatrate da vaša trenutna terapija ne deluje.

Kada potražiti pomoć lekara?

Potražite lekara zbog dijareje koja traje duže od tri dana ili ako pokažete znakove izuzetnedehidratacije. Ovo može da uključi jaku žeđ, smanjeno mokrenje i vrtoglavicu.

Takođe bi trebalo da posetite lekara ako imate:

- konstantnu teperaturu iznad 38 ° C

- krvave ili crne stolice

- izuzetno jak bol u stomaku

Pored ovih navedenih saveta za sprečavanje dijareje, ipak ne možemo stoprocentno nekada sprečitida se ona javi. A tada vam je pored svega ovoga prvenstveno potreban dobar probiotik.

Bulardi Ⓡ Probiotik u rekordnom roku zaustavlja dijareju, normalizuje rad creva, ublažava simptome iskraćuje trajanje već postojeće dijareje!

Foto: Promo/Abela Pharm

Svojim jedinstvenim mehanizmom delovanja Bulardi Ⓡ Probiotik vezuje loše bakterije za sebe irazgrađuje bakterijske toksine pa samim tim potpuno eliminiše uzročnike dijareje iz creva i sprečavanjihovo štetno dejstvo.

Bulardi Ⓡ Probiotik izuzetno efikasno sprečava pojavu dijareje ukoliko se uzima preventivno.

Bulardi Ⓡ Probiotik je potpuno prirodan preparat koji eliminiše loše bakterije i njihove toksine izorganizma, a istovremeno reguliše kiselost, obnavlja sluzokožu i pojačava lokalni imunitet u crevima.

Mnogo je probiotika, ali samo je jedan Bulardi Ⓡ

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

'