AKTUELNO

Promenite svoj život iz korena.

Zašto spavam deset sati dnevno, a i dalje se osećam umorno? Konstantno vam se spava, za volanom, na poslu, na školskom času,... a niste izlazili u provod niti imali raspored prenukiran obavezama. Pogledajte šta sve može prouzrokovati vaš "umor".

FIZIČKA NEAKTIVNOST

Opet vas mrzi da odete na trening? Razmislite još jednom jer redovna fizička aktivnost nije krucijalno važna samo za dobar izgled, nego i za ukupno zdravstveno stanje organizma. Hronični umor, mišićna slabost, bolovi u leđima, osećaj slabosti i malaksalosti mogu biti uzrokovani fizičkom neaktivnošću. Sport doprinosi i psihičkom stanju, čini da se osećamo srećnije, rasterećenije, a sve to pomaže da lakše podnesemo stres i umor.

Ako vam baš nije do nekog teškog treninga, zašto ne biste provozali bicikl po kraju ili otišli u šetnju koju ćete kombinovati sa trčanjem? Vaše telo i um će vam biti zahvalni.

Foto: Unsplash.com

DEHIDRATACIJA

Neunošenje dovoljne količine tečnosti prouzrokuje hroničan umor. Kafa, čaj, pića sa velikom količinom šećera i alkoho su primarni u izazivanju dehidratacije, izazivajući veliki umor. Kako biste to izbegli, pojedite dnevno sedam do devet porcija sirovog povrća i voća, i popijte dve litra vode, ali po malo gutljaja tokom celog dana.

NETOLERANCIJA NA GLUTEN

Mnogi ljudi netoleranciju na gluten dožive kroz hroničan umor, a unose ga kroz brzu hranu, žitarice, pice, paste, deserte i peciva na bazi rafiniranog brašna. Takav umor vas može pratiti najmanje sedam dana.

Foto: Pixabay.com

NEDOSTATAK MASTI

Hranjive materije, neophodne za obavljanje dnevnih aktivnosti, smatraju se zdravim mastima poput avokada, kokosovog ulja, oraha i semenki, i one spadaju u nezasićene. Ako ih nemate u organizmu, normalno je da ćete osećati konstantan umor. Zasićene masti treba što više da izbegavate, a one se nalaze u  mlečnim proizvodima, masnoj prženoj hrani i nezdravim poslasticama.

DEFICIT GVOŽĐA

Ono se smatra čestim uzrokom umora kod žena, vegetarijanaca i vegana. Kako biste nadomestili nedostatak gvožđa, važno je da jedete biljke tamne boje, poput crnog pasulja i spanaća.

Foto: Unsplash.com

PRETERANO KOFEINA

Kafu najčešće pijemo kada imamo nizak pritisak i kako bismo se razbudili. Međutim, ako sa ovim napitkom preterate, velike su šanse da vas čeka hroničan umor i kontraefekat - zaspaćete i nećete se buditi satima. Ako ste zavisnik od kofeina, popijte samo jutranju kafu ili čaj, sve preko ove doze je previše.

#Spavanje

#Zdravlje

'