AKTUELNO

Za poboljšanje kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru Evropska agencija preporučuje upotrebu kvalitetnih prečišćivača vazduha. TherapyAir iOn proglašen je u oktobru za najbolji prečišćivač na svetu

Prema istraživanju Zajedničkog istraživačkog cenatra Evropske komisije, vazduh u zatvorenom prostoru je oko dva puta zagađeniji od onog napolju. Aerozagađenje vazduha u mnogim gradovima u Srbiji dostiglo peti stepen, najviši koji meri Agencija za zaštitu životne sredine. Kako li je tek u našim kućama kada je napolju ovako?

Pitanje je od čega je vazduh u zatvorenom toliko zagađen. Duvanski dim, naime, nije jedini izvor zagađenja. Većina zagađivača spolja ulazi u naše domove. Zloglasne čestice PM 10 I PM 2.5 uvlače se i talože u nameštaju, podovima, zidovima… Tu su i kućni zagađivači koji nastaju od kuvanja, upotrebe sredstava za čišćenje, građevinskih materijala, mebla, tepiha, posteljina, dušeka, jastuka… Računari i televizori takođe emituju štetne hemikalije. Grinje i prašina već su poznati alergeni, a tu su i bakterije i virusi. 

Foto: Promo/Zepter Group

Evropska agencija za zaštitu životne sredine stalno upozorava da je loš kvalitet vazduha u zatvorenom posebno štetan za decu, starije i osobe sa kardiovaskularnim i hroničnim respiratornim bolestima, kao što je astma.  

ZAGAĐENJE IZAZIVA INFARKT, ŠLOG, PA I GOJAZNOST!

Zagađenje vazduha u zatvorenim prostorima je osmi najvažniji faktor rizika za razvoj bolesti pluća i srca i krvnih sudova sa stopom smrtnosti od 1,5–2 miliona ljudi širom sveta.

U Srbiji je vazduh krivac za 5.400 preuranjenih smrtnih slučajeva, navodi Svetska zdravstvena organizacija. Isti izvor tvrdi da čestice PM 2.5 I PM10 izazivaju šlog, infarkt i rak pluća, ali ne samo to. Dugotrajna izloženost zagađenom vazduhu loše utiče na kognitivne sposobnosti, povećava rizik od gojaznosti, metaboličkih poremećaja, dijabetesa, prevremenog porođaja, zastoja razvoja fetusa. Takođe, usporava razvoj psihomotornih sposobnosti i inteligencije kod dece. 

REŠENJE JE KVALITETAN PREČIŠĆIVAČ 

Za poboljšanje kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru Evropska agencija preporučuje pouzdanu ventilaciju, zamenu grejnog tela na drva i upotrebu kvalitetnih prečišćivača vazduha, čiji filteri mogu da eliminišu najsitnije I najopasnije čestice PM2.5.

Zepterov prečišćivač vazduha TherapyAir iOn je najbolji na svetu po oceni nemačkih stručnjaka (Experten Testen). Ovo je drugi put da isti eksperti ovako procenjuju TAI – prvi put 2016, a drugi ovog oktobra. TherapyAir iOn je, između ostalog, testiran i na Poljoprivrednom fakultetu u Tokiju. Ima hi-tech petostepeni sistem najsavremenijih filtera. Efikasno eliminiše 99,9 odsto zagađivača iz vazduha, a to su:

SVI TOKSIČNI GASOVI, UKLJUČUJUĆI PM2.5 i PM10 ČESTICE i UGLJENMONOKSID ORGANSKI ALERGENI IZ VAZDUHA – AMBROZIJA, KUĆNA PRAŠINA, GRINJE... VIRUSI, BAKTERIJE, MIKROBI, BUĐ LJUDSKA I ŽIVOTINJSKA DLAKA DUVANSKI DIMSva isparenja od kuvanja, grejanja, boja i lakovaNeprijatne mirise.

#Vazduh

#Zepter

'