AKTUELNO

Istrošena odeća, isflekane dukserice, pocepane čarape, oštećena, stara i izobličena obuća više vam neće biti problem uz ovih 17 saveta uz koje ćete vašoj garderovi vratiti stari sjaj.

Svakodnevni život pred nas donosi brojne stine probleme kada su garderoba i obuća u pitanju. Zbog mnogih od njih često bacimo neki komad odeće ili par obuće, jer smo mislili da mu nema spasa.

1. Sprečite ćebanje džempera

Foto: Pixabay.com

Sigurni smo da vas ovo prosto izluđuje! Tek ste kupile džemper, a on je počeo da se ,,ćeba'' na mestima gde ima kontakt sa tašnom, jaknom, farmerkama... Ovo vrlo lako možete sprečiti uz pomoć jednostavnog trika.

Stavite džemper u plastičnu kesu sa hermetičkim zatvaračem, pa ga smestite u zamrzivač i ostavite preko noći. Ako imate kašmirski ili vuneni džemper koji se stalno ćeba, svaki put pre nošenja ga smestite u zamrzivač. Izvadite ga i kada se ugreje, spreman je za nošenje.

2. Preskočite pranje farmerica uz jednostavan trik. 

Foto: Pixabay.com

 Smestite farmerke u plastičnu kesu, pa ih stavite u zamrzivač da prenoće. Neprijatni miris će nestati, a vaše farmerke će biti sveže kao da su tek oprane. Ovako ćete smanjiti ispiranje boje uzrokovano prečestim pranjem i vaš omiljeni par džinsa će biti duže nov!

3. Uklonite žute fleke ispod pazuha uz pomoć sode bikarbone i limuna.

Foto: Pixabay.com

Pomešajte limunov sok sa malo vode i koristeći staru četkicu za zube istrljajte fleku. Trebalo bi odmah da nestane. Ukoiko ovo ne deluje napravite malo agresivniju mešavinu - pomešajte sodu bikarbonu, vodu i par kapi limunovog soka da napravite pastu. Nanesite je na fleku, ostavite da deluje 10ak minuta, pa isperite mlakom vodom.

4. Eliminišite neprijatne mirise uz pomoć votke

Foto: Pixabay.com

Ukoliko nemate vremena da operete majicu, a planirale ste da je obučete, sipajte votku u flašicu sa pumpom i isprskajte ceo komad garderobe. Ostavite da se osuši i nakon toga majica je spremna za nošenje. Alkohol iz votke će eliminisati sve mirise uzrokovane razvojem bakterija.

5. Uklonite fleku od pudera uz pomoć pene za brijanje 

Foto: Pixabay.com

Ukoliko je na majici kada ste je skidale ostala fleka od pudera treba da se poslužite penom za brijanje kako biste je efikasno ulonile. Istrljajte fleku malom količinom pene pre nego što je ubacite na pranje.

6.  Lak za kosu za uklanjanje fleke od karmina sa odeće

Foto: Pixabay.com

Ukoliko je na vašoj omiljenoj bluzi ostala fleka od karmina, ne paničite! Reagujte brzo - uzmite lak za kosu i naprskajte ga preko traga karmina (osim ako se bluza ne pere samo u hemijskom čišćenju). Ostavite da deluje par minuta, istapkajte fleku čistim tuferom i majicu bacite na pranje.

7. ,,Zategnite'' naočare uz pomoć laka za nokte

Foto: Pixabay.com

 Ukoliko je šraf na vašim omiljenim naočarama za sunce popustio, a pri ruci vam nije šrafciger, problem privremeno možete rešiti uz pomoć providnog laka za nokte. Par kapi namažite na zglob i ostavite da se osuši. Ovo će privremeno učvrstiti naočare.

8. Učvrstite razlabavljeno dugme uz pomoć laka za nokte

Foto: Pixabay.com

Providni lak za nokte vam može priskočiti u pomoć i kod razlabavljenog dugmeta na košulji. Ukoliko ste primetile da je konac popustio i da će dugme verovatno otpasti jednostavno natapkajte konac sa malo providnog laka. Ovo će sprečiti dalje rašivanje.

9. Skinite fleke sa antilop obuće uz pomoć turpije za nokte

Foto: Unsplash.com

Ukoliko na svojoj obući od antilopa imate upornu fleku koja ne može da se skine klasičnim čišćenjem, upotrebite mekšu stranu turpije za nokte i ,,istuprijajte'' fleku napolje!

10. Uklonite fleke od vode sa kožne obuće

Foto: Unsplash.com

Ukoliko je na vašim čizmama ostalo nekoliko fleka od vode, snega, kiše ili soli jednostavno im vratite sjaj uz pomoć sirćeta. Staru četkicu za zube umočite u belo ili jabukovo sirće i istrljajte fleke. Nestaće dok ste rekle keks!

11. Uklonite crni trag sa obuće uz pomoć vazelina

Foto: Unsplash.com

Ovo je zaista iritirajuće! Kada na nude salonkama vidimo crni trag prosto poludimo, zar ne? Ne očajavajte, ovaj problem se lako rešava uz pomoć štapića za uši i vazelina. Istrljajte crnu fleku i odmah će nestati.

12. Vratite sjaj kožnoj obući uz pomoć kreme za lice

Foto: Pixabay.com

Obuća, pogotovo zimska, mora redovno da se neguje i održava kako bi duže trajala. Ukoliko nemate kremu specijalizovanu za obuću, jednostavno koristite onu za lice. Namažite čizme / cipele i istrljajte ih starim peškirom kako biste im povratile sjaj!

13. Soda bikarbona protiv neprijatnih mirisa sportske obuće

Foto: Unsplash.com

Čim izujete patike u kojim se trenirali pospite ih sodom bikarbonom (iznutra). Ona će upiti znoj i sprečiti razmnožavanje bakterija koje stvaraju neprijatne mirise.

14. Povratite sjaj lakovane obuće uz pomoć sredstva za čišćenje prozora

Foto: Pixabay.com

Jednostavno prsnite malo proizvoda na tufer i istrljajte obuću. Ovo će joj odmah vratiti sjaj!

15. Popravite brushalter uz pomoć flastera za stopala

Foto: Pixabay.com

U drogerijama postoje flasteri koji služe za zaštitu stopala na mestima gde obuća vrši trenje ili postoji šav koji vas žulja i bode. Isti flaster možete upotrebiti za popravljanje brushaltera čije vas žice bodu.

16. Zaustavite ,,žicu'' na čarapi u pomoć laka za nokte 

Foto: Pixabay.com

Ovo je možda i najstariji trik! Kada vam se stvori rupa na čarapi zaustavite njeno širenje niz nogu uz pomoć providnog laka za nokte. Nanesite mali količinu uz rubove rupe i to će zaustaviti dalje paranje!

17. Sredite zaglavljeni rajsferšlus uz pomoć vazelina 

Kada rajsferšlus zapne najgora stvar koju možete da radite jeste da na silu vučete i pokušavate da ga pomerite. Tako ćete samo sve pokvariti i upropastiti omiljenu jaknu. Umesto toga, na štapić za uši nanesite malo vazelina pa njime istrljajte mesto gde se zaglavio.

Foto: Pixabay.com

#Odeća

#Trikovi

#moda

#saveti

'