AKTUELNO

Vrlo je jednostavno, a sve je u disciplini i jakoj volji da se stvarno otarasite suvišnih kilograma.

Savršena računica mršavljenja je jedan kilogram manje sedmično, a taj ideal možete postići svakodnevnim unošenjem 500 kalorija manje nego inače.

To ne znači da se morate držati drastičnih dijeta i sumanuto brojati kalorije - mršavljenje je zapravo stvar dobre organizacije, sitnih trikova i sticanja navika za koje će vam se nakon kratkog vremena činiti kao da ih praktikujete oduvek.

1. Izbegavajte orašasto voće

Orašasti plodovi sadrže masnoće dobre za srce, ali i puno kalorija: šaka prženog raznovrsnog orašastog voća ima oko 175 kalorija, a osoba u proseku pojede tri šake, odnosno 525 kalorija. Stoga ih izbacite u potpunosti, a ako im ipak ne možete odoleti jedite pistaće – jedna šaka ima 159 kalorija.

2. Ne jedite ispred TV-a

Ako jedete dok gledate TV poješćete 288 kalorija više. Jedite za stolom, a jedan sat gledanja televizije zamenite laganom šetnjom. Tako ćete potrošiti 527 kalorija.

3. Jedite iz manjih tanjira

Tanjire standardne veličine zamenite za one dva i po centimetara manje. Ješćete 20 do 25 odsto manje i uneti do 500 kalorija manje, a osećaćete se jednako siti.

4. Jedite manje testenine

Testenine se ne morate odreći, ali normalna porcija bila bi ona koja stane u šoljicu. Međutim, obično za jedan obrok pojedemo mnogo više, a te ogromne porcije mogu imati i 1.000 kalorija.

Foto: Pixabay.com

5. Spavajte dovoljno

Nedostatak sna tera nas da se 'razbuđujemo' hranom. Istraživanje je potvrdilo da ljudi koji spavaju šest sati ili manje jedu mnogo više tokom celoga dana. Spavajte sedam ili osam sati i unećete oko 1.000 kalorija manje.

6. Pijte napitke bez šećera

Pola litre čaja s dodanim voćnim sokom može imati 400 i više kalorija. Istu količinu kalorija izbećićete ako pijete napitke bez dodanog šećera.

Foto: Pixabay.com

I. P.

#Dijeta

#Kilogrami

#Trikovi

#mršavljenje

'