AKTUELNO

Otkrijte koji je tačno vaš problem sa spavanjem i rešite ga!

Bilo da vam se to sviđa mi se ili ne volite, u ovo doba godine stvori se, namerno ili spontano, to vreme odluka za narednu godinu, dane i uopšte budućnost. Taj duh obnove, razmišljanja i napretka koji obično dolazi s novom godinom nas usmerava ka raznim stvarima koje bi trebalo popraviti ili promeniti, a jedna od prvih stavki o kojoj bi trebalo da se zapitate jeste upravo vaš san. Da li i koliko kvalitetno spavate ili ne, i šta biste mogli konstruktivno da promenite povodom toga. 

Ovo su nekoliko korisnih predloga koji će vas podstaći da prvo razmislite o vašem spavanju i kvalitetnom snu, i ako niste zadovoljni njime, da donesete odlukekoje će ga poboljšati i učiniti da budete dobro naspavani i maksimalno odmorniposle. 

Rešite problem spavanja koji ste ignorisali

Verovatno ga svako od vas ima u nekom obliku. Onaj deo vaše rutine spavanja koji ne funkcioniše, ali još nije dobio pažnju koju zaslužuje. Možda se niste bavili problemomspavanja jer ste zauzeti i ometeni raznim drugim obavezama, ili možda mislite da je to nije dovoljno ozbiljan problem da bi zahtevao vašu pažnju.

Za milione ljudi širom sveta, ova nerazrešena pitanja spavanja uključuju nedijagnostifikovanih poremećaja spavanja. Uobičajeni poremećaji spavanja, uključujući hroničnu nesanicu i sindrom nemirnih nogu, postaju nedijagnostifikovani i nedovoljno im se posvećuje pažnja. Čak 80% umerenih i teških slučajeva opstruktivne apneje za vreme spavanja se ne dijagnostikuje, što dovodi do čitavog niza zdravstvenih komplikacija, smanjenog kvaliteta života i ugroženih performansi.

Foto: Unsplash.com

Nije svako neodređeno pitanje spavanja povezano sa jednim od ovih velikih poremećaja spavanja - ali svi problemi sa spavanjem zahtevaju pažnju. Zanemareno okruženje koje bi trebalo biti odgovarajuće za spavanje uključuje više stvari od neadekvatnog kreveta koji može dovesti do neprijatnog sna, kao i svetlost i drugi ometajući stimulusi u spavaćoj sobi, su uobičajeni zahtevi za dobar san. Prekomerno znojenje noću je još jedno pitanje koje se često zanemaruje, uprkos tome koliko je to pogubno za noćni odmor. Dehidracija, stres i hronična bol su osnovni uzroci problema sa spavanjem koji obično prolaze bez nadzora.

Obavezno se opredelite za problem spavanja koji vas sprečava da dobijete san kakav vam je  potreban i kakv zaslužujete. Ovo su neki simptomi koji utiču da san nije kvalitetan:

• nemirno spavanje sa puno buđenjatokom noći

• hrkanje ili druge poteškoće sadisanjem

• disruptivni, ometajući snovi

• prevelika moždana aktivnost tokomnoći

• više ustajanja tokom noći da bisteišli u kupatilo

• osećaj umora tokom dana

• buđenje usred noći i nemogućnost da ponovo zaspite

Koji god da je vaš problem, bilo da se nalazi na ovoj listi ili ne, najbolje da porazgovarate sa lekarom i/ili potražite stručnjaka za spavanje da biste rešili vaš problem, jer tako će i cela godina biti kvalitetnija i promeniti se na bolje, bar što se tiče vaše odmornosti i okrepljenosti snom.

Foto: Promo/Abela Pharm

Nastaviće se…

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

'