AKTUELNO

Većina trudnica pored toga što želi da iznese trudnoću i da sa bebom bude sve u redu razmišlja i o tome da se ne ugoji mnogo tokom 9 meseci kako bi što brže skinula višak kilograma i što pre se vratila u formu.

Takođe i novopečene majke žele što pre da se reše trudničkih kilograma, ali nažalost ne postoji čaroban način da skinete višak odmah nakon porađaja.

Međutim, uz zdrave navike u ishrani i redovno vežbanje, bez velike muke možete postići izgled kakav ste imali pre trudnoće.

Foto: Unsplash.com

Novopečene mame, za razliku od drugih žena, treba da imaju na umu da su im potrebne i određene hranljive namirnice, kako bi i ona i beba bili zdravi.

Foto: Pixabay.com

Vežbanje i ishrana u trudnoći

Biti u dobroj kondiciji je jedan od preduslova za nekomplikovanu trudnoću i lakši porođaj.

Pored toga, razlozi za vežbanje u trudnoći su i poboljšan rad kardio-vaskularnog sistema, smanjeno prekomerno povećanje težine, bolje držanje i raspoloženje, lakši i jednostaviji porođaj, brži oporavak i bolje opšte stanje.

Foto: Unsplash.com

Vežbanje u trudnoći

Svetski stručnjaci ističu da vežbanje za trudnicu nikad ne sme biti prenaporno pa tako treba da vežbaju onoliko koliko im odgovara. Ne preterujte i ne ispitujte granice izdržljivosti – razdoblje trudnoće nije pravo vreme za to! Neka otkucaji srca budu ispod 140 u minuti. Prilagodite vežbanje prema tromesečjima. U prvom je tromesečiju vrlo je važno izbeći pregrejavanje. Nakon trećeg meseca trudnoće najbolje je izbegavati vežbe koje zahtevaju dalje ležanje na leđima jer je u tom položaju pritisak povećane materice na donju šuplju venu najveći, što može uticati na krvotok i dovesti do pada pritiska, lošeg osećanja, vrtoglavice, pa čak i gubitka svesti. Takođe, izbegavajte duža stajanja. Od četvrtog meseca pa nadalje vaše se težište pomiče pa pripazite da prilikom vežbanja ne izgubite ravnotežu i ne padnete. Nemojte nositi usku odeću, ali obvezno obucite kvalitetan sportski grudnjak koji će vam pružiti dobru podršku. Nosite cipele koje dobro fiksiraju zglobove i ne kližu se kako ne biste pali. Duboko dišite, pijte puno vode.

Nutricionista Dušan Ilić za Pink.rs ističe da je mnogo bitno da žena ima neku određenu aktivnost do 5. meseca trudnoće.

Foto: Dejan Milivojević

-Kada kažem mislim na malo dužu šetnju, kao i na treninge koji se svode na osnovne pokrete bez težina i tegova - ističe on.

-Svakako sve to opet zavisi od osobe do osobe i stanja u kome se nalazi žena. Ono što je bitno da buduća majka vodi računa o ishrani. Takođe, žena mora da se trudi da tokom trudnoće svede stres na minimum, jer je ona tada jako osetljiva - istakao je Ilić.

Foto: Unsplash.com

Što se ishrane tiče, on kaže da je jako bitno da trudnica od trenutka kada sazna da je u drugom stanju promeni svoj plan i da se fokusira na svoje zdravlje i zdravlje deteta.

-Iako mnogi nutricionisti preporučuju meso tokom trudnoće, ja se ne bih složio. Meso zakišeljava naš organizam i podložno je za stvaranje ćelija raka. Ishrana jedne trudnice treba da se bazira na namirnice biljnog porekla. Trudnica treba da izbegava duvanski dim, jer nikotin u mnogim slučajevima smanjuje apetit i samim tim je unos nutrijenata sve manji što je svakako nepoželjno za trudnicu i bebu - ističe Ilić.

Foto: Unsplash.com

Foto: Unsplash.com

Mršavljenje, ishrana i vežbanje nakon porođaja

-Nakon trudnoće treba ući postepeno u fizičku aktivnost, a samim tim i u postepenu dijetu da bi se telo adaptiralo - naglasio je Ilić.

- Svakako sve to opet zavisi od osobe do osobe i stanja u kome se nalazi žena. Neka podnese teže porođaj i trudnoću, pa je period adaptacije i regeneracije duži - dodao je on i istakao je da je veoma važno da žena vodi računa o ishrani.

Foto: Unsplash.com

On je naglasio da novopečene mame nakon trudnoće ne bi trebalo da treniraju nekih tri do četiri meseca, jer je telo tada još uvek krhko i slabo pogotovo za majke koje nikad pre trudnoće nisu trenirale.

-Nakon porođaja se rade dodatne analize da se napravi uvid u kakvom je stanju porodilja. Možda je tokom porođaja izgubila dosta gvozđa, možda joj je kalcijum slabiji, pa mora da bira hranu bogatu tim vitaminima i mineralima - rekao je Ilić.

-I sami znate da imamo milion primera da porodiljama ispadnu zubi tokom trudnoće ili opada kosa baš iz razloga, jer je tokom porođaja izgubila određene vitamine i minerale kao sto sam naveo (gvozđe,kalcijum,kalijum,cink...). Naglasio bih da porodilja treba da unosi uravnoteženu količinu ugljenih hidrata, proteina, zdravih masti. U prvi plan bih stavio unos minerala, vitamina koji su sigurno u deficitu nakon porođaja i njih treba unositi duži period nakon porođaja kako bi telo dovela u normalu - dodaje on.

Autor: Č.N.

#Ishrana

#Porođaj

#Trudnoća

'