AKTUELNO

Praćenjem samo četiri ili pet faktora možete sebi obezbediti dug i zdrav život.

Već smo utvrdili da smo svakodnevno putem raznih medija i portala “bombardovani” statističkim podacima i istraživanjima kako da postignemo i sačuvamo zdravlje, o preporučenim načinima života, šta bi trebalo da izbacimo (poput pušenja,alkoholnih pića), šta da pojačamo (poput fizičke aktivnosti, kontrole težine i ishrane). Svi navedeni faktori utiču na naš ukupni životni vek i verovatnoću da doživimo neke hronične bolesti.

Sledeća studija[1] je analizirala kako se kombinacija ovih faktora odnosi na dug život bez bolesti.

Produženje životnog veka na zdrav način

Opseg godina života bez raka, srčanih bolesti i dijabetesa u dobi od 50 godina, bio je 24 dodatne godine za žene koje nisu imale nijedan od rizičnih životnih faktora, a 34 dodatne godine za žene koje su usvojile četiri ili pet faktora koji su mogli da im poboljšaju zdravlje i životni vek. 

Očekivano trajanje života kod muškaraca među muškarcima starijih od 50 godina koji nisu pratili zdrave životne faktore bilo je 24 dodatne godine, a 31 dodatna godina za muškarce koji su primenjivali četiri ili pet navedenih zdravih navika.

Lekari su isticali da je hipertenzija uzrok smrti broj jedan širom sveta, ali mnoge promene načina života, kao što su zdrava ishrana i vežbanje, mogu u različitoj meri uticati na ovu dijagnozu, posebno kada se osobe drže propisanog režima života i navika i pridržavaju ih se.

Ishrana je jedan od ključnih faktora za duži životni vek

Biti selektivan i pametno birati ono što jedete jedan je od najvažnijih životnih faktora. Hrana koja sadrži veliku količinu vlakana detaljno je proučavana zbog benefita koju pruža kada je reč o kardiovaskularnom zdravlju, uključujući regulisanje krvnogpritiska.

Namirnice koje sadrže veliki broj vlakana baziraju se pretežno na biljkama i uključuju integralne žitarice, voće i povrće. Pored toga, pokazalo se da mahunarke, poput pasulja, sočiva i graška, smanjuju rizik od srčanih bolesti, visokog nivoa holesterola i visokog krvnog pritiska.

Foto: Unsplash.com

Za osobe koji žele sačuvati rad srca i zdravlje, lekari preporučuju izbegavanje hrane s visokim sadržajem šećera, natrijuma, zasićenih masti i prerađenih ugljenih hidrata.Ističe se da je posebno važno izbegavati ove namirnice ako imate visok holesterol. Ako razmišljate da jedete hranu bogatu šećerom, soli ili masnoćama, najbolje je da odaberete nešto zdravije.

Optimizacija unosa kalorija i postizanje ili održavanje umerenog merenja težine i struka u srednjim godinama „jedini je i najvažniji način za smanjenje rizika od dijabetesa, kao i primena redovnih fizičkih aktivnosti i izbegavanje pušenja.

Pušenje

Prema studiji, muškarci koji su pušili dosta (što je definisano kao 15 ili više cigareta dnevno), kao i muškarci i žene sa gojaznošću (BMI 30 ili viši), imali su najmanju šansu da produže životni vek.

Navedenih pet zdravih faktora načina života: zdrava ishrana, održavanje optimalne telesne težine, izbegavanje alkohola, izbegavanje pušenja i fizička aktivnost, su svi podjednako važni za lično zdravlje i produženje životnog veka. Za pušače, najvažnija stvar koju oni treba da urade je naravno da prestanu pušiti. Za ljude koji su gojazni, važno je da smršaju i održavaju zdravu telesnu težinu 

U prvih 1 do 10 godina nakon napuštanja pušenja, rizik od srčanih bolesti i raka pluća opada, a do 15 godina, rizik od snavedenih bolesti je blizu rizika nepušača. 

Foto: Unsplash.com

Da biste ispratili navedene uslove, neophodno je da odmah usvojite zdrava životna pravila. Negde po pravilu, na početku primene krećemo od naše telesne težine.

Pored usvajanja zdravog pravila ishrane i pojačanog kretanja, tj. fizičke aktivnosti u bilo kom obliku, vrlo često je potrebna dodatna motivacija i pomoć pri razgradnji masnih naslaga.

Kao preduslov zdravog mršavljenja, pročistite svoj organizam Herbafast detoxom i oslobodite se viška tečnosti, nagomilanih toksina i napokon eliminišite dosadni celulit.

Herbafast detox predstavlja limfnu drenažu u kapsuli.

Herbafast detox doprinosi:

•             eliminaciji viška vode

•             eliminaciji toksina

•             prečišćavanju organizma

•             detoksikaciji organizma

•             smanjenju celulita

Foto: Promo/Abela Pharm

Započnite svoj put ka idealnoj liniji Herbafast detoxom, nastavite tretman Herbafast kapsulama i Herbafast Fiberom.

[1] http://press.psprings.co.uk/bmj/january/healthylifestyle.pdf 

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

'