AKTUELNO

Ili kako da se najdelotvornije zaštitite pri prvim znacima gripa?

Skoro svake godine u isto, zimsko vreme, srećemo se sa brigom da li ćemo “zakačiti” grip ili samo sa suočavanjem sa posledicama, nakon što se razbolimo. Obično ne pazimo na vreme na znake upozorenja ili prevenciju, računajući da to da će nas možda baš ove godine, jer smo recimo, u dobroj formi, zaobići. A ako se iznenada pojave grebanje ili bolovi u grlu, bolovi u telu, mišićima, i iznenadna groznica, to bi mogli biti neki od prvih znakova da počinje grip.  

Ključno je da simptome prepoznate rano kako biste mogli početi da se pobrinete za sebe. Naročito je važno da mala deca, stariji odrasli ljudi, trudnice ili ljudi sa hroničnim stanjima ili bolestima koje utiču na respiratorni ili imuni sistem, brzo potraželekarsku pomoć.

Ovi saveti ne samo da će vam pomoći da se brže osećate, već će i sprečiti širenje ovog visoko zaraznog virusa na druge ljude u vašem okruženju. 

Prepoznavanje znakova gripa

U početnim stadijumima lako je pomešati grip sa manjom prehladom. Dok grip deli mnoge simptome prehlade, simptomi gripa su obično jači, i javljaju se brže nego kod obične prehlade. 

Rani znakovi gripa uključuju:

·        umor

·        iznenadna povišena temperatura (obično iznad 38 °C)

·        grebanje ili bol u grlu

·        kašalj

·        drhtanje, tremor

·        bolovi u mišićima i telu

·         curenje iz nosa

Povišena temperatura je uobičajena u ranim fazama gripa, ali neće bukvalno sve osobe sa gripom nužno imati temperaturu.

Foto: Unsplash.com

Kako da postupimo u slučaju da sumnjamo na grip?

Ako primetite da imate simptome gripa, sledite ove savete:

·        Često perite ruke kako biste sprečili širenje virusa. Potrudite se da najmanje oko 20 sekundi trljate ruke sapunom, i nakon toga ih isperete vodom.

·        Kada kašljete i kijate preporuka je da prekrijete rukom ili maramicom usta. Grip je visoko zarazan i lako se širi vazduhom ako kašljete ili kijate.

·        Jedite zdravu i raznovrsnu ishranu da biste pojačali svoj imuni sistem. Iako biste mogli da izgubite apetit kada ste bolesni, konzumacija malih obroka bogatih voćem i povrćem pomoći će vašem telu da pruži snagu koja mu je potrebna da se bori protiv virusa.

Foto: Unsplash.com

·        Pijte puno tečnosti, posebno vode, čaja i pića sa elektrolitima sa malo šećera.Izbegavajte alkohol i kofein.

·        Imajte pri ruci sredstva poput maramica, prirodna sredstva za ublažavanje i suzbijanje kašlja,  omiljeni čaj, sveže voće i povrće za užinu dok ste kod kuće. Ako se već osećate loše, možda bi bilo dobro zamoliti prijatelja ili voljenu osobu da obavi kupovinu za vas.

·        Odmorite par dana i napravite pauzu sa odlascima na posao. Može biti teško povući s posla, ali će za vas i za ostatak kolektiva biti dobro da odležite kod kuće, nezarazite ostale i vratite se na posao zdravi.

·        Priuštite sebi što više odmora. Na kraju, najbolji tretman protiv gripa je dovoljno mirovanja i odmora. 

      Nastaviće se…

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

'