AKTUELNO

Prave prolećne temperature dočekale su nas ovog 1. februara. Mnogi se raduju što nema snega, ali ovakve promene utiču na naše zdravlje i mogu da imaju negativne posledice.

Načelnica Hitne pomoći u Beogradu, doktorka Mara Petrović ističe da će naredna dva, tri dana organizam morati da se adaptira na nagli skok temperature.

- Svakako da takve promene u temperaturi teže podnose starije osobe i hronični bolesnici. Kod njih može doći do pada krvnog pritiska, gušenja, malaksalosti, slabosti. Savet je da prvenstveno povedu računa o krvnom pritisku i da se obrate lekaru ukoliko dođe do bilo kakvog odstupanja od njihove bolesti - naglašava dr Petrović.

Kada je reč o mlađoj populaciji, kaže doktorka, može doći do pada koncentracije, nesanice, nervoze, ali takođe može da nastupe glavobolja i malaksalost.

Foto: Pink.rs

- To su sve prolazne tegobe koje prolaze za 24 do 48 sati, dok se organizam ne navikne na tu temperaturu. Naravno, pojedina grupa ljudi uopšte i ne primeti tu razliku u temperaturi - kaže doktorka.

Dovoljan unos tečnosti i regulacija krvnog pritiska osnovni je savet građanima kako bi se adaptirali na promenu vremena.

- Minerali i vitamini su potrebni za povećanje imuniteta kod osoba koje su došle u kontakt sa obolelima od gripa. Prevencija u širenju zaraza jeste izbegavanje skupova gde se nalazi veći broj ljudi. Takođe, što češće provetravanje prostorija. Ako dođe do infekcije koja se manifestuje curenjem iz nosa, kašljanjem, povišenom telesnom temperaturom, bolom u zglobovima i tada je neophodna simptomatska terapija - objašnjava dr Petrović.

Foto: Pixabay.com

Najtopliji 1. februra u istoriji

Sneg još nismo videli ove zime, kako je počelo teško da će ga i biti do novembra-decembra, ali bi zato već danas mogao da padne još jedan temperaturni rekord, na koje smo se već navikli poslednjih godina.

Naime, ako se iole ostvare prognoze meteorologa, koji su za danas najavili maksimalnu temperaturu od 18-19 stepeni u prestonici, to će definitivno biti najtopliji 1. februar u istoriji Beograda! A slična slika nas očekuje i u drugim krajevima Srbije.

#Doktor

#Vremenska prognoza

#Zdravlje

'