AKTUELNO

Odlična za današnji ručak!

Sastojci:

6 jaja

3 kašike ulja

6 kašika brašna

3 kašike mlevenih oraha

500 g sira

1 kesica praška za pecivo

100 g susama

250 g margarina

8 palačinki

8 viršli

360 ml kisele pavlake

200 g kačkavalja

1 kašika crvene mlevene paprike

1 kašika paradajz pirea

ulje

so i mleveni crni biber

Način pripreme:

Polupamo jaja i odvojimo belanca od žumanaca. Mikserom mutimo belanca i posolimo. Kada dobiju potrebnu čvrstinu, isključimo mikser i dodamo mlevene orahe, ulje i prašak za pecivo pomešan sa brašnom. Sjedinimo sastojke i testo prespemo u tepsiju obloženu papirom. Pečemo 25 minuta na 200°C.

Pripremamo fil. Mikserom mutimo margarin. Dodamo sitno rendani sir, kiselu pavlaku i sjedinimo sastojke.

Smesu rasporedimo u 4 suda. U prvi sud stavimo prethodno zapečeni susam, a u drugi crvenu mlevenu papriku. Drugim filom premažemo sve palačinke. Na sredinu svake palačinke stavimo po jednu viršlu. Uvijemo u rolate i odsečemo krajeve.

Ispečenu koru isečemo na dve jednake lente. Filom od susama premažemo prvu lentu, nanesemo palačinke i ponovo prefilujemo filom od susama.

U treći sud sa filom dodamo paradajz pire i nanesemo na rolat. Stavimo drugu lentu patišpanja. Celu tortu prefilujemo preostalim belim filom iz četvrtog suda.

Stavimo tortu na donji deo pravougaone kutije za tortu. Nanesemo rendani kačkavalj. Krugovima šunke odsečemo jedan deo i preostalim parčadima oblepimo stranični deo torte.

Odsečene delove stepenasto ređamo po gornjoj površini torte.

Masline isečemo na parčiće i ređamo između parčića šunke na straničnom delu torte. Po dva kosa parčeta krastavca stavimo na 4 kraja gornje površine torte.

Dekoraciju završimo sa po jednim krugom šeri paradajza između parčića kiselog krastavca. Ostavimo tortu da se ohladi.

Uz ovo jelo predlažemo da popijete kvalitetno suvo belo vino temjanika, izražene zelenkaste nijanse. Bogato je muskatno cvetnim aromama, ukusa temjanike, ruže i mandarine. Služi se na temperaturi od 10 do 12°C. Prijatno!

Vreme pripreme: 60 minuta

#Recept

#palačinke

'