AKTUELNO

Posledice mogu biti ozbiljne.

Ono što reguliše celokupan promet energije u telu, pomaže fizički i mentalni razvoj, a i neophodno je za pravilno funkcionisanje štitne žlezde jeste upravo jod.

Naše telo ga sadrži u malim količinama, pa je neophodno da se unosi i hranom. Namirnica bogatih jodom ima dosta, pa je samo pitanje koje ćete odabrati.

Ipak, posledice manjka joda u organizmu mogu biti ozbiljne. Kod dece se to manifestuje slabijom koncentracijom, otežanim učenjem, a u posebnim slučajevima i usporenim rastom i razvojem.

Nedovoljno prisustvo u telu manifestuje se grčevima u mišićima, hladnim rukama i stopalima, gojaznošću, depresijom, suvom kožom i lomljivim noktima. Kod žena u trudnoći i za vreme dojenja može da ostavi trajne i nenadoknadive posledice na plod, a koncentracija joda u majčinom mleku direktno odražava sadržaj joda u ishrani majke.

Jodirana kuhinjska so

Sa 400 mcg joda u jednoj kašičici, jodirana kuhinjska so predstavlja najznačajniji izvor joda. Jodiranje kuhinjske soli je zakonski regulisano u našoj zemlje i u još oko 50 zemalja sveta. Najbolje ju je dodavati pri kraju kuvanja jer se u toku termičke obrade gubi od 50 do 60 odsto joda, a nakon otvaranja ambalaže, kuhinjsku so je neophodno držati u dobro zatvorenoj staklenoj posudi, na suvom i hladnom mestu.

Morska riba

Bakalar, tuna, sardina, brancin, losos i druge morske ribe mogu da obogate organizam neophodnim količinama joda, kao i kalijuma, natrijuma i bakra, dok slatkovodne ribe sadrže mnogo manje ovih elemenata. Stoga se upotreba ribe preporučuje bar dva puta nedeljno.

Plodovi mora

I alge, školjke i drugi plodovi mora bogati su jodom, koji apsorbuju iz okoline. Od algi po bogatstvu ovim elementa prednjače smeđe alge, a ostrige i dagnje od drugih morskih stanovnika. Preporučena dnevna potreba za jodom kod odraslih staje čak u jednu kašiku algi, što podrazumeva 2.000 mcg joda.

Mleko, jogurt, jaja

I namirnice koje svakodnevno unosimo bogate su jodom, mada u manjim količinama. Jedna šolja mleka sadrži 55 mcg joda, a i meso pernatih životinja, ako su organski gajene, može povoljno uticati na nivo ovog elementa u organizmu.

Orasi

Mladi zeleni plodovi oraha odličan su izvor joda i tirozina, aminokiseline važne za rad štitaste žlezde. Mleveni zeleni orasi pomešani sa medom u jednakoj razmeri smatraju se značajnim prirodnim lekom za hipotireozu

#Umor

#Zdravlje

#Žena

'