AKTUELNO

Ukrajina planira da obnovi staze za šetnju i poboljša uslove za turiste na mestu nekadašnje nuklearne katastrofe.

Područje oko Černobila, mesta na kojemu se 1986. godine dogodila velika nuklearna katastrofa, postaje popularna turistička destinacija.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenskij potpisao je odredbu koja omogućuje početak radova u ovom području kako bi se obnovile staze za šetnju i poboljšao signal mobilne telefonije.

- Černobilj je do sada bio deo negativnog brenda Ukrajine, ali došlo je vreme za promene - rekao je Zelenskij.

Reaktor u nuklearnoj elektrani eksplodirao je u aprilu 1986. godine. Radioaktivna prašina rasula se Evropom, a po podacima Ujedinjenih nacija, nakon ove katastrofe kontaminirano je oko 50.000 kvadratnih metara zemljišta.

Foto: Pixabay.com

Ukidanje korupcije u zabranjenoj zoni

- Želimo da ovo mesto pokažemo svetu, želimo da ga posete naučnici, ekolozi, istoričari i turisti - rekao je predednik Ukrajine.

I pored visokog nivoa radijacije, u Černobilj svake godine stižu hiljade turista. Novom odredbom biće uređeno da se plovni putevi, kao i kontrolni punktovi, a biće ukinuta i ograničenja za snimanje. Zelenskij kaže da je zabranjena zona ujedno i simbol korupcije i da će se vlada protiv toga boriti uvođenjem elektroničkih kartica za posetioce.

Foto: Pixabay.com

Hiljade obolelih od raka

Metalni štit, koji je koštao 1,7 milijardi dolara, postavljen je 2016. godine i dovoljno je visok da pokrije katedralu Notre-Dame u Parizu. Broj ljudi koji su stradali u kastrofi i od njenih posledica još uvek je predmet polemika. Poznato je da je oko 5.000 osoba obolelo od raka štitne žlezde kao posledice kontaminacije. Mnogi veruju da su i razna ostala oboljenja posledica izloženosti radijaciji, ali za to nema dovoljno dokaza. Izveštaji o zdravstvenim problemima, u koje spadaju i oštećenja ploda u materici, još nisu potvrđena i nije u potpunosti sigurno jesu li nastala usled radijacije.

#Ukrajina

#atrakcija

#Černobilj

'