AKTUELNO

Estetske procedure kao što su mezoterapija, ubrizgavanje botoksa i hijalurona, hemijski piling, mogu da se obavljaju samo u zdravstvenim ustanovama i ordinacijama i da ih rade doktori sa tri godine iskustva, predviđa stručno uputstvo za bavljenje antiejdž (antiage) medicinom Ministarstva zdravlja, ali problem je što ovo ne poštuju svi...

Naime, svedoci smo da postoje kozmetički saloni koji reklamiraju ove usluge, a i lekari neretko imaju iskustva sa ispravljanjem grešaka nestručnog kadra.

Govoreći o ovoj temi doktorka estetske medicine Maja Jevđević rekla je da je upravo ispravljanje pomenutih grešaka najnezahvalniji deo posla i dodala da se pre estetskih intervencija treba dobro raspitati.

Jevđević je rekla i da su najčešće greške ubrizgavanje nekih trajnih materijala koji nisu dozvoljeni i navela da se najčešće viđaju korekcije usana.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kada su pacijentkinje radile usne pre nekog vremena, ili, nažalost, skorije, jer se još uvek koriste ti preparati koji nisu ni registrovani ni dozvoljeni za rad, poput nekih trajnih filera, biopolimera, silikona i tako dalje, nakon nekog vremena dođe do promene na usnama, a pacijenti to navode kao zavesice, čvoriće, grudvice i slično – objasnila je.

Jevđević kaže da se te promene vide kao jača asimetrija na usnama i da se onda postavlja pitanje da li to može da se koriguje hijaluronom.

- Naravno, može se poboljšati, ali nikada neće biti potpuno dobro, kako bih ja to želela - rekla je Jevđević.

Foto: Pink.rs

Prema njenim rečima, ne treba ni diskutovati o preparatima koji nisu registrovani na tržištu.

- To što nije registrovano, nije medicinski dozvoljeno sredstvo za injektovanje za lice i tu je kraj. To treba znati i ja često pričam o tome da se treba raspitati čime se radi bilo šta na licu – naglasila je Jevđević.

Kako navodi, ona insistira na hijaluronu jer je on jedini prirodni filer (punjač).

Foto: TV Pink Printscreen

- To je hijaluronska kiselina, koju već imamo u koži i koja je sastavni deo našeg tkiva, što znači da je organizam neće prepoznati kao strano telo i strani materijal i neće dovesti do nekih nuspojava kroz vreme. U organizmu imamo enzim koji se zove hijaluronidaza, koji postepeno razgrađuje taj hijaluron, normalnim i fiziološkim mehanizmom – objasnila je Jevđević.

Ona je dodala da insistira na pregledu koji je, prema njenim rečima, pola priče i uspeha.

Muškarci su zahvalni pacijenti

Govoreći o tome da li se muškarci javljaju lekarima estetske medicine Jevđević je rekla da se poslednjih godina javljaju bez stida. - Ono što je meni interesantno je da se sada koriguje emotivni stav kada se pogledate u ogledalo. Recimo, muškarci često dođu jer žele da izgledaju manje umorno, pa tada radimo regiju podočnjaka. Ili, kada je reč o konturama, muškarci vole izgled muškosti, a to je naglašavanje donje vilice – otkrila je Jevđević i dodala da su muškarci veoma zahvalni pacijenti.

#Estetska medicina

#Hijaluron

#Lepota

#estetska intervencija

#korekcija usana

'