AKTUELNO

Simptomi raka jetre su dobro skriveni

Jetra je jedan od najvećih telesnih organa i prima jednu trećinu krvnih zaliha.  Sastoji se od levog i desnog režnja, smeštena je ispod rebara i ispunjava desni gornji dio abdomena. Jetra stvara žuč koja je nužna za varenje hrane, proizvodi enzime koji hranu pretvaraju u energiju, odgovorna je za detoksikaciјu, odlaganje glikogena i proizvodnju krvnih belančevina.

Prema poslednjem istraživanju, rak jetre je deseti po učestalosti među zloćudnim tumorima.

Šta je rak jetre?

Zdrave ćelije rastu, množe se i zamenjuju stare koje odumiru. Kada ovaj proces krene po zlu, stvaraju se nove ćelije koje zapravo nisu potrebne telu. One stvaraju tumor, koji može biti dobroćudan ili zloćudan.

Maligni tumori su opasniji. Ćelije raka napadaju i oštećuju okolno tkivo, a bolest može biti opasna po život. One se telom šire direktno, putem krvnog sistema. Jetra je organ na koji se često šire karcinomi drugih delova tela, uključujući debelo crevo, pluća i dojke. U tom se slučaju radi o sekundarnom raku, a ne raku jetre kao takvom.

Koji su simptomi raka jetre?

Rak jetre je tih i u početnim stadijima nema konkretnih simptoma. Kako rak raste, može uzrokovati sledeće probleme:

Bol ili nelagodan osećaj na desnoj strani gornjeg abdomena, a bol se može proširiti na leđa i desnu lopaticu

Natečena desna strana ispod rebara

Nadut stomak  

Mučnina i gubitak apetita

Gubitak težine

Slabost i osećaj nemoći i umora

Nesvestica

Ako imate i najmanju sumnju da se radi o ovoj bolesti, obavezno se konsultujte sa lekarom koji će vas uputiti na specijalističke preglede.

Lečenje

Rak jetre može se tretirati operacijom, hemoterapijom, radijacijom. Izbor lečenja zavisi od stadijuma u kojem se rak nalazi. 

#Zdravlje

'