AKTUELNO

Počeo je veliki vaskršnji post, a to za mnoge znači i glavobolju jer je priprema posnih jela komplikovanija i iziskuje određeno kulinarsko umeće... Zbog toga otkrivamo 6 super recepata za posna jela, i to na vodi!

Prva sedmica Velikog posta se naziva Čista jer se tokom nje veruje da se u molitvama čuje vapaj duše koja se čisti. Tim molitvama mi se odričemo greha i dođemo do spasenja i večnog života.

Tokom ove sedmice se preporučuju post, suze, molitva, pokajanje, čišćenje tela i duše kao i odricanje od greha i strasti kako bismo se dostojno poklonili krstu.

Ova nedelja se naziva i Todorova ili Teodorova nedelja.

Krem čorba od spanaća

Foto: Pixabay.com

Potrebno je: 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 3 krompira, 400 spanaća, 1 šargarepa, 1 paškanat, so i biber, peršun.

Priprema: Povrće očistite, operite i iseckajte u veću šerpu. Dodajte vode toliko da prekrije povrće pa kuvajte oko pola sata. Zatim štapnim mikserom izmiksajte kuvano povrće i dodajte još malo vode i začine.

Pasulj na vodi

Foto: Pixabay.com

Potrebno je: 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 2 šargarepe, 2 paškanata, 300 belog pasulja, so i biber, lovorov list.

Priprema: Pasulj potopite u vodu pa stavite na ringlu da provri. Kada provri procedite ga i tu vodu bacite a sipajte u šerpu sa pasuljem drugu, čistu vodu. Zatim dodajte seckan luk, šargarepu i paškanat pa sve kuvajte oko sat vremena. Dodajte začine i sklonite sa ringle.

Rižoto od povrća

Potrebno je: 150 grama graška, 150 grama šargarepe, 150 g kukuruza šećerca, oko 1 šolja belog pirinča, so i biber i svež peršun, kurkuma (po želji).

Priprema: Skuvajte povrće u malo vode pa kada je skoro skuvano dodajte dobro opran pirinač. Pustite neka sve vri oko desetak minuta, a zatim sklonite sa ringle. Dodajte so i biber i svež peršun pa sve promešajte. Kurkumu možete da dodate po želji.

#Post

#jela

#kuvar

'